3. Januara 2022.

Upozorenje: Ovako se narušava sigurnost BiH

Big Portal

Zahtijeva stvarnu posvec´enost i stvarni napredak u reformama i pomirenju, ali je moguć, što su pokazale Crna Gora i Sjeverna Makedonija, zato pozivam sve lidere u regionu da pokažu svoju posvec´enost reformama i pomirenju.
To je u intervjuu za Pobjedu poručio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

  • Zapadni Balkan je prešao dug put od sukoba 1990-ih, ali nedavno smo vidjeli porast tenzija, kako na Kosovu, tako i u Bosni i Hercegovini, sa agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju napretka, navodi Stoltenberg.

On dodaje da će NATO nastaviti da promoviše stabilnost, bezbjednost i saradnju u regionu, uključujuc´i i svakodnevni rad naše misije KFOR-a na Kosovu pod mandatom UN-a i naših kancelarija u Sarajevu i Beogradu.

Naša saradnja sa Evropskom unijom ostaje saradnja od suštinskog značaja i nastavic´emo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama.

“Svaki pokušaj slabljenja institucija na državnom nivou samo c´e narušiti sigurnost Bosne i Hercegovine. To c´e takođe imati negativne posljedice po njenu ekonomiju i regionalnu stabilnost.

Dakle, potpuno smo posvec´eni nastavku podrške svim naporima da se promovišu reforme i da se obezbijedi efikasno funkcionisanje državnih institucija.

Pozivamo političke lidere da rade konstruktivno i da pokažu političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređenju evroatlantskih aspiracija, naveo je Stoltenberg, prenose Vijesti.ba.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare