Upozorenje Ombudsmana za djecu RS: Petarde mogu izazvati teške povrede - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Upozorenje Ombudsmana za djecu RS: Petarde mogu izazvati teške povrede

Kako bi predstojeći novogodišnji i božićni praznici prošli na miran i dostojanstven način, Ombudsman za djecu RS podsjeća i mališane i njihove roditelje da petarde i ostali pirotehnički rekviziti nisu zanimljive igračke.

“To su opasna sredstva koja mogu izazvati teške tjelesne povrede onih koji ih koriste, ili nekoga iz okoline, posebno u situacijama kada ih koriste djeca bez nadzora i znanja odraslih”, navodi Dragica Radović, ombudsman za djecu RS.

Prema njenim riječima, obaveza odraslih je da preventivno reaguju i da edukuju djecu o opasnostima i mogućim posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava.

“Najbolja preventiva jeste nekorištenje ovih sredstava jer se praznici mogu proslaviti ljepše, ugodnije i svečanije i bez njihove upotrebe”, istakla je Radovićeva.

Kako ona kaže, roditelji treba da upoznaju djecu s opasnostima koje im prijete upotrebom pirotehničkih sredstava, te da im ne kupuju i ne poklanjaju ova opasna sredstva.

“Roditelji i odrasli treba da budu primjer svojoj djeci, te da razna pirotehnička sredstva ne koriste pred djecom jer time samo podstiču njihovu radoznalost i šalju im pogrešnu poruku”, dodala je Radovićeva.

Prema njenim riječima, upotrebom petardi posljedice za dijete i njegovo zdravlje i psihofizički razvoj mogu biti veoma teške i dugotrajne, sa nesagledivo štetnim efektima, a roditelji prije svih snose odgovornost za sigurnost i postupanje svoje maloljetne djece.

“Budimo odgovorni i budimo primjer svojoj djeci”, naglasila je Radovićeva.

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar