24. Januara 2022.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

Big Portal

To je danas izjavio predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike u političkoj podgrupi za regulisanje situacije u regionu Rodion Mirošnik.

“Sve ove tone oružja koje se sada ‘slivaju’ u Ukrajinu pojaviće se u Donbasu već danas-sutra. A kada njihova koncentracija pređe razumne granice, neko će povući okidač i ubojiti vatromet na napaćenoj zemlji Donbasa će početi iznova, ali ovog puta sa svim tim tonama američkog, britanskog i turskog oružja”, upozorio je Mirošnik.

On je naglasio da se gomilanjem oružja i vojske ukrajinske vlasti spremaju za sukob po modelu iz 2014. godine , jer su im “zapadni partneri” navodno “obećali da Rusija neće otvoreno ulaziti u sukob”.

“Međutim, postoji mala razlika između 2014. i 2022. godine. Mogućnosti ekonomskih sankcija, diplomatskih, pa čak i vojnih pretnji su na zanemarljivom nivou, ali iskustvo Kazahstana pokazuje sasvim suprotno – biće potrebno minimalno vremena za reagovanje, a 650.000 ruskih građana je u Donbasu – ovo nije laž, već realnost. I ‘hrvatski scenario’, o kojem se toliko mašta u Kijevu, odjednom se pretvara u ‘gruzijski’, a izlaz iz Ukrajine će uslediti na već proveren i pouzdan način – ‘avganistanski'”, objasnio je.

Amerika i NATO aktivno naoružavaju Ukrajinu, obučavaju ukrajinske vojnike, koji potom znanja i veštine primenjuju u Donbasu, i održavaju zajedničke vojne vežbe, a sve te aktivnosti u Moskvi su okarakterisali kao najgrublje provokacije.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov saopštio da je drugi avion sa više od 80 tona američkog naoružanja stigao u Ukrajinu. U subotu je američka ambasada u Kijevu saopštila da je Ukrajini isporučena serija smrtonosnog oružja nove američke vojne pomoći u vrednosti od 200 miliona dolara. Diplomatsko predstavništvo je preciziralo da se teret sastoji od oko 90,7 tona “smrtonosnog oružja, uključujući municiju za branioce linije fronta Ukrajine”.

Ukrajina je takođe dobila partiju vojne pomoći od Velike Britanije u vidu lakog protivtenkovskog oružja. Zamenik ministra odbrane Ukrajine za evropske integracije Anatolij Petrenko izjavio je da će oružje biti korišćeno za jačanje odbrane zemlje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare