UPOZORENJE KLIMATOLOGA: Ono što se trenutno događa moglo bi SKUPO DA NAS KOŠTA - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

UPOZORENJE KLIMATOLOGA: Ono što se trenutno događa moglo bi SKUPO DA NAS KOŠTA

Permafrost ili stalno zamrznuto tlo na u kanadskom dijelu Arktika počeo je da se otapa 70 godina ranije nego što je to prognozirano. Naučnici sa Univerziteta Aljaska Ferbenks zapanjeni su koliko je brzo niz neuobičajeno vrućih ljeta destabilizovao gornje slojeve ogromnih ledenih blokova koji su bili zamrznuti hiljadama godina. Smatraju…

Permafrost ili stalno zamrznuto tlo na u kanadskom dijelu Arktika počeo je da se otapa 70 godina ranije nego što je to prognozirano.
Naučnici sa Univerziteta Aljaska Ferbenks zapanjeni su koliko je brzo niz neuobičajeno vrućih ljeta destabilizovao gornje slojeve ogromnih ledenih blokova koji su bili zamrznuti hiljadama godina.

Smatraju kako je to znak da se globalne klimatske promjene odigravaju brže nego što su to klimatolozi predvidjeli.

– Ono što smo vidjeli bilo je nevjerovatno. To pokazuje da je klima sada toplija nego u bilo kom drugom trenutku u posljednjih 5000 ili više godina – izjavio je geofizičar Vladimir Romanovski.

Naučnike brine stabilnost permafrosta jer bi brzo topljenje moglo da oslobodi ogromne količine gasova koji će dodatno da ubrzaju globalno zagrijavanje.

Upozoravaju kako bi snažan porast u globalnoj temperaturi mogao da ugrozi održivost naše cijele industrijske civilizacije.

– Otapanje permafrosta jedna je od kritičnih tačaka početka klimatske katastrofe i događa se pred našim očima – rekla je Dženifer Morgan, izvršna direktorka organizacije Grinpis internešenal.

– Ovo prerano odmrzavanje jasan je signal da moramo da smanjimo emisije gasova staklene bašte i da to treba da učinimo odmah – dodala je.

(index.hr)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar