UPOZORENJE “Događaji u Evropi i u Hrvatskoj podsjećaju na godine prije Drugog svjetskog rata” - BIGportal.ba
Region Vijesti

UPOZORENJE “Događaji u Evropi i u Hrvatskoj podsjećaju na godine prije Drugog svjetskog rata”

Ono što se posljednjih godina događa u Hrvatskoj i ostatku Evrope sve više podsjeća na godine prije Drugog svjetskog rata, smatra predsjednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus i ocjenjuje da napad ispred sinagoge u njemačkom gradu Haleu predstavlja upozorenje i za Hrvatsku.

Kraus je u izjavi za hrvatski portal Index primjetio da je antisemitizam u porastu u Njemačkoj i čitavoj Evropi, a od tog trenda, kako je naveo, nije izolovana ni Hrvatska.

– Na to stalno upozoravamo, zato što se jedino vaspitanjem i realnim gledanjem u prošlost može spriječiti rast desnog ekstremizma, na šta posebno upozoravamo s obzirom na događaje u Hrvatskoj. Što se tiče ispada antisemitizma, mogu reći da ih nema puno, ali što se tiče nacionalistickih, vjerskih i drugih ispada, njih vidimo svakodnevno, ali se na njih ne reaguje adekvatno. Prema tome, ovo je upozorenje i za nas – rekao je Kraus.
On je dodao da dok god se u Hrvatskoj ne budu kažnjavali ti ispadi, mogu se očekivati takve stvari.

– Već sam rekao da događanja posljednjih godina i u Evropi i u Hrvatskoj sve više podsjećaju na godine prije Drugog svjetskog rata. A antisemitizam je uvijek tinjao – upozorio je Kraus.

Danas objavljeno

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Podgorica: Protest zbog najavljenog izglasavanja nepovjerenja Vladi

M.

Eskobar: Kosovska vlada mora da formira ZSO

M.

Ostavite komentar