Upozorenje direktora SZO državama: Pristup vakcinama "prvo ja" neće pobijediti kovid - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Upozorenje direktora SZO državama: Pristup vakcinama “prvo ja” neće pobijediti kovid

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je zemlje da napuste pristup “prvo ja” prema vakcinama protiv virusa korona.

Od 225 miliona doza vakcina koje su do sada upotrebljene, velika većina je stigla u bogate zemlje i zemlje proizvođače vakcina, dok većina država sa niskim i srednjim prihodima “gleda i čeka”, naveo je Tedros u autorskom članku objavljenom za britanski dnevnik “The Guardian”.

Pristup “prvo ja” mogao bi da posluži kratkoročnim političkim interesima, ali će dovesti do dugotrajnijeg oporavka, naveo je on.

Ovo nije prvi put da je Tedros iznio takav stav.

–Moram da budem otvoren: svijet je na ivici katastrofalnog moralnog neuspjeha, a cijena ovog neuspjeha biće plaćena životima i sredstvima za život u najsiromašnijim zemljama svijeta – rekao je Tedros govoreći u sjedištu SZO u Ženevi 18. januara.

–Na nama je da ispišemo budućnost. Neka nas ne sputava politika, uobičajeno poslovanje ili oni koji kažu da ne možemo – napisao je Tedros u autorskom tekstu za “The Guardian”, te dodao da svijet treba da bude siguran da nijedna zemlja nije zaboravljena.

Foto: Istvan Filep/EPA
Autor: Tanjug

Danas objavljeno

Hrvatski sud odbacio optužnicu protiv Srbina za ratne zločine

M.

Prije će Srpska izaći iz Bosne nego što će ona postati unitarna

M.

Putin u Srbiji do kraja godine?

M.

Ostavite komentar