Upozoravajući rezultati najvećih američkih banaka - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Upozoravajući rezultati najvećih američkih banaka

U proteklom su mjesecu globalna dionička tržišta porasla pet posto, pri čemu su se najbolji pokazali njemački indeks DAX i američki indeks pretežno tehnoloških kompanija NASDAQ koji su porasli po osam posto. Ove nedjelje započela je sezona objavljivanja poslovnih rezultata u drugom tromjesečju ove godine. Među prvima su, kao i…

U proteklom su mjesecu globalna dionička tržišta porasla pet posto, pri čemu su se najbolji pokazali njemački indeks DAX i američki indeks pretežno tehnoloških kompanija NASDAQ koji su porasli po osam posto.

Ove nedjelje započela je sezona objavljivanja poslovnih rezultata u drugom tromjesečju ove godine. Među prvima su, kao i obično, izvijestile najveće američke banke JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs i Wells Fargo.

Američke su banke u drugom tromjesečju zabilježile prosječan pad od kreditiranja domaćinstava od sedam posto, dok su svi zabilježili rast investicijskog bankarstva, kao i trgovanja, jer su ulagači takođe trgovali više zbog veće volatilnosti tržišta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je dovelo do više brokerskih provizija prikupljenih u bankama.

Usprkos tome, dionice američkog bankarskog sektora i dalje su na najnižem nivou u četiri godine, uglavnom zbog predviđanja smanjenja ovogodišnjih dividendi i rekordnih rezervi banaka kako bi ublažile buduće negativne finansijske posljedice Covida-19 na njihovo poslovanje.

Kad se riješe rizici koji proizlaze iz manje svjetske potražnje i nadolazećih problema s dugom nekih kompanija, dionice tih američkih banaka ponovno će ojačati, a do tada možemo manje-više očekivati da će njihove cijene fluktuirati oko trenutnih nivoa.

Oporavak će takođe uvelike zavisiti od oporavka kineske ekonomije. Ona je porasla 3,2 posto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju ove godine, što je znatno bolje od rekordne 6,8-postotne kontrakcije kineske ekonomije u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

Nekoliko prednosti odrastanja djece uz kućne ljubimce

Vanja A

Otac princeze Charlene progovorio o njenom zdravstvenom stanju

Vanja A

Tinejdžer tužio auto školu jer je pao na vozačkom ispitu!

Vanja A

Ostavite komentar