Upoznajte najpoznatiju biljku instagrama - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Upoznajte najpoznatiju biljku instagrama

Ona je Pilea Peperomioides. Jednostavnije, “Kineski dolar” ili “Kinesko drvo novca”. I kažu da privlači sreću i novac kao magnet.

Zovu je i najpoznatijom biljkom instagrama jer ćete je videti na fotografijama poznatih influensera i blogera.

Prema istočnjačkim verovanjima, zelene biljke, bujne i zdrave, donose dobro raspoloženje i eliminišu negativnu energiju, a za “Kineski dolar” se veruje da privlači novac kao magnet. U nekim azijskim zemljama “Kineski dolar” se kao najvredniji poklon prenosi iz generacije u generaciju.

Lako se neguje, sporo raste, ne napadaju je štetočine i bolesti. Potrebno joj je dosta svetla, nikako direktnog, a po lepom vremenu može se držati na terasi, opet, nikako ako je prejako sunce. Zimi mora biti u zatvorenom prostoru jer joj ne odgovaraju temperature ispod 10 stepeni. Obično raste do 30 cm.

Stručnjaci kažu da je Pilea mnogo godina bila zagonetka za evropske botaničare. Stigla je u Evropu 1906. godine, a botaničari su je doneli iz Kine, sa više od 4000 metara nadmorske visine. U Evropi i Americi se gaji isključivo kao sobna biljka.

Kod nas se može naći, doduše, ne baš lako. Ukoliko imate sreće da je pronađete i kupite, cena je od 700 dinara pa naviše, u zavisnosti od visine i veličine.

Danas objavljeno

Svjetlost je naša suština – i naš ključ

M.

Izvode ga iz medicinskog centra: Bred Pit uslikan u invalidskim kolicima

Zeljka

Jamajka ima toksično voće za nacionalno blago

Zeljka

Ostavite komentar