Uplašio se, pa pobjegao iz Rusije – prijeti mu tri godine suspenzije - BIGportal.ba
Sport Tenis

Uplašio se, pa pobjegao iz Rusije – prijeti mu tri godine suspenzije

Američki teniser Sem Kveri napravio je ozbiljan prekršaj zbog kojeg mu preti drastična kazna.

Trenutno 49, a nekada 11. teniser planete, bukvalno je pobegao iz Rusije. I to kako.

Priča počinje od turnira u Sankt Peterburgu koji je na programu ove nedelje.

Kveri je doputovao u Rusiju gde je u prvom kolu trebalo da se sastane sa Kanađaninom Denisom Šapovalovim, ali je njihov meč otkazan.

Otkazan je jer je Kveri bio pozitivan na koronavirus, pa je umesto njega u glavni žreb upao Viktor Troicki. Ali, to je već neka druga priča.

Ne samo da je 33-godišnjak iz San Franciska bio pozitivan na kovid-19 testu, već su bili i njegova žena Ebi i njihov osmomesečni sin Ford.

Ipak, nije bilo povoda za paniku. Imali su “blage simptome”, kako su ih nazvali, ali su morali da ispoštuju dvonedeljni karantin u hotelu u Sankt Peterburgu.

To nije bio nikakav problem, s obzirom da je hotel “Four Seasons” u tom gradu među igračima na Turu poznat kao jedan od luksuznijih u kojima odsedaju tokom sezone.

Problem nastaje kada porodica Kveri dobija poziv od nekoga iz ruskog ministarstva zdravlja, koji im saopštava da će ih posetiti doktor i, ako proceni, narediti im da budu hospitalizovani.

U tom trenutku se pale alarmi u Semovoj glavi i on odlučuje da zajedno sa ženom i detetom momentalno napusti Rusiju. Iako mu je to u tom trenutku zakonom zabranjeno.

S obzirom da je dugo vremena kao sponzora imao jednu privatnu avio-kompaniju, nije mu bilo teško da zakaže privatni avion za sebe i svoju porodicu i njime napusti Rusiju.

Porodica Kveri je u avionu sedela daleko od pilota, kako ne bi došlo do prenošenja zaraze. I ujedno kršila sve kovid-19 protokole, uprkos tome.

Sem, Ebi i Ford su na kraju završili u “nekoj obližnjo baltičkoj zemlji” u kojoj trenutno ne traže negativan test na kovid-19 da bi vas pustili da uđete.

Porodica Kveri, logično, nije odala svoju lokaciju niti obavestila vlasti zemlje u kojoj je trenutno o tome da na svojoj teritoriji imaju tri kovid-pozitivne osobe.

O svemu se oglasio i ATP koji, blago rečeno, nije bio zadovoljan.

“ATP je obavešten o incidentu koji se tiče kršenja ozbiljnog protokola vezanog za kovid-19 tokom ovonedeljnog turnira u Sankt Peterburgu”, navodi se u saopštenju.

Photo by Adam Pretty/Getty Images

Očekuje se da na nepoznatoj lokaciji porodica Kveri provede koliko im je ostalo do kraja karantina, a onda promeni lokaciju, ali ostane u Evropi.

Semu je do kraja sezone ostalo nekoliko prijavljenih turnira, pored kojih i Masters u Parizu, ali je ovim potezom doveo u pitanje svoju budućnost na ATP turu. Barem onu skoriju.

“Igrači i članovi njihovog tima moramo da podsetimo da kršenje protokola može da dovede u pitanje ceo turnir i da ima posledice na ceo Tur. Mi smo, prema našem pravilniku, ovo shvatili veoma ozbiljno i pokrenuta je istraga”,
 dodaje se u saopštenju ATP.

Kverijevima se neće svideti šta piše u pravilniku…

Naime, ukoliko ATP proceni da je Sem napravio “težak prekršaj”, što se i očekuje, sledi “debela” kazna.

Najstorža kazna za ovakav vid prekršaja je kazna do 100.000 dolara i/ili suspenzija sa ATP tura na maksimalno tri godine.

Epilog verovatno neće biti toliko, maksimalno brutalan, ali se neka vrsta kazne definitivno očekuje.

Danas objavljeno

Legendarna Amerikanka o Novaku: Druga strana koju morate da vidite

Zeljka

Jokić dominirao i spriječio novi kiks Denvera

Vanja A

Bruklin pao u Minesoti, Hoksi potvrdili formu, Dončiću pripao “obračun”

Zeljka

Ostavite komentar