Upitnik EK: Zašto nema odgovora? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Upitnik EK: Zašto nema odgovora?

U Direkciji za evropske integracije potvrđeno nam je da je BiH na pitanja Evropske komisije poslala 23 odgovora – bez konkretnog odgovora.

Preciznije, na dodatna pitanja iz Upitnika EU tijela mehanizma koordinacije BiH su za 22 pitanja i jednom potpitanju usuglasila odgovor koji glasi: „Nismo u mogućnosti u ovom trenutku dostaviti odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija”.

– Odgovori na svih 655 pitanja, uključujući i ove odgovore, potvrđeni su od strane izvršnih vlasti na svim nivoima i dostavljeni su Evropskoj komisiji. Navedene odgovore tijela mehanizma koordinacije dala su u slučajevima kada u tom trenutku ili nisu raspolagala traženom informacijom ili gdje nadležne institucije nisu mogle postići saglasnost o drugačijem odgovoru, nego su se usaglasile upravo o ovakvom odgovoru na pitanje – kaže za Srpskainfo portparolka Delegacije Martina Trogrlić.

Na pitanje da li se takvi odgovori mogu smatrati prihvatljivim za EU, kaže da su svi odgovori koje je BiH dostavila relevantni za Evropsku komisiju, koja će procjenjivati njihov sadržaj, obuhvat i kvalitet.

– Upitnik i dodatna pitanja nisu jedini izvor informacija za Evopsku komisiju u procesu izrade Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU. U ovom procesu provedno je niz misija stručne procjene i misija utvrđivanja postojećeg stanja u kojem su učestvovale institucije u BiH i davale pojašnjenja i detaljne informacije Evropskoj komisiji. Takođe, u izradi Mišljenja Evropska komisija će korisitti i informacije koje joj dostavljaju ambasade država članica EU, međunarodne organizacije i nevladine organizacije – kaže Trogrlićeva.

Da li je to zaista tako, vidjećemo vrlo brzo kada institucije EU uzmu u razmatranje materijale koji su im stigli iz BiH. Međutim, Tijana Cvjetićanin iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH tvrdi da je broj pitanja bez konkretnog odgovora mnogo veći od 23.

– U nekim slučajevima je bilo po desetak potpitanja u neodgovorenim pitanjima, što znači da se taj broj približava 30 ili 40 neodgovorenih pitanja, posebno ona koja se tiču obrazovanja. Odgovor je svuda isti: “Nismo u mogućnosti u ovom trenutku dostaviti odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija”. Drugo, mislim da to nije prihvatljivo objašnjenje Direkcije za evropske integracije BiH zato što je vrijeme za odgovore bilo probijeno u prvom krugu, pa onda ponovo u odgovorima na dodatna pitanja. Ima tu dosta pitanja koja se tiču obrazovanja i nisu nešto za šta zaista nedostaju sveobuhvatne informacije. Mnoga od njih se doslovno odnose na nadležnosti i aktivnosti institucija u obrazovanju. Dakle, osim političkog, ne postoji drugi razlog da se ne pošalje konkretan odgovor – kaže Cvjetićanin za Srpskainfo.

Kada je riječ argumetaciji Direkcije da odgovori na dodatna pitanja nisu jedini način informisanja Brisela o stanju u BiH, Cvjetićanin kaže da bi se to imalo smisla da je BiH napravila neke druge korake ka EU.

– Jedan od njih je okvir za procjenu usklađenosti našeg zakonodavstva sa evropskim pravnim nasljeđem. To mora da se uradi, o tome niko ne priča – zaključuje ona.

Iz Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS nisu željeli da govore na ovu temu, te su nas uputili na Direkciju za evropske integracije BiH.

Podsjećamo, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je nedavno na konferenciji za novinare izjavio da je BiH završila posao odgovora na dodatna pitanja. Njih će u ponedjeljak institucijama EU u Briselu zvanično predati predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Gdje je problem?

Prema podacima Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH, koja okuplja više od 40 organizacija civilnog društva, među neodgovorenim pitanjima nalazi se i ono u kome se traži objašnjenje zbog čega nije izvršeno 13 odluka Ustavnog suda BiH, ali je zastupljen i velik broj pitanja iz poglavlja 22. Regionalne politike, kao i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura.

– Zabrinjavajuće je da mehanizam koordinacije nije uspio odgovoriti na vrlo jednostavna pitanja iz oblasti obrazovanja kao što su nadležnosti i uloge pojedinih ministarstava na različitim nivoima, potom informacije o aktivnostima Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, koliko često se sastajala Konferencija ministara obrazovanja u BiH, koje su nadležnosti i odgovornosti pedagoških zavoda – saopštili su iz Inicijative.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Protesti protiv kovid mjera u Ljubljani

M.

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

M.

“Kovid propusnice su samo početak, nećemo tu stati”

M.

Ostavite komentar