Upitan završetak "Sjevernog toka 2": "Allseas" se već povukao - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Upitan završetak “Sjevernog toka 2”: “Allseas” se već povukao

Sankcije protiv kompanija koje rade na ruskom gasovodu “Sjeverni tok 2” stupile su na snagu, saopštilo je američko ministarstvo finansija, izvještava Tas.

Te sankcije uključene su u vojni budžet za fiskalnu 2020. godinu, a potpisao ih je američki predsjednik Donald Tramp.

U saopštenju se upozorava da, u skladu sa režimom američkih sankcija, sve strane koje su namjerno prodale, iznajmile ili obezbijedile plovila koja učestvuju u postavljanju cijevi na dubini od 30,5 metara i više u okviru izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok, moraju da povuku ta plovila.

“Reuters” prenosi da je švajcarsko-holandska kompanija “Allseas” saopštila da je obustavila sve aktivnosti na polaganju cijevi za gasovod Sjeverni tok 2 zbog američkih sankcija.

Kompanija je navela da će postupiti u skladu s odredbama Zakona o vojnom budžetu SAD i da američkih vlasti očekuje smjernice u vezi sa regulatornim i tehničkim pitanjima i objašnjenja u vezi sa zaštitom životne sredine.

Odluka kompanije dovodi u pitanje završetak projekta, vrijednog 11 milijardi dolara, kojim će se udvostručiti kapacitet gasovoda za Njemačku i za koji je Moskva najavljivala da će biti spreman za nekoliko mjeseci.

Projekat “Sjeverni tok 2” uključuje izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji će teći od obale Rusije kroz Baltičko more do Njemačke.

Američki Senat odobrio je u srijedu budžet za odbranu kojim se, pored ostalog, predviđa uvođenje sankcija kompanijama koje rade na velikom ruskom gasnom projektu do Njemačke.

Budžet odbrambene politike, vrijedan više milijardi dolara, formalno poznat pod nazivom Zakon o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), pokriva širok spektar odbrambene politike i vojne potrošnje.

TANJUG

Danas objavljeno

Banjaluka: Nasmrt izboden mladić, poznat identitet

Vanja A

Snažan zemljotres ponovo uzdrmao Stolac

Vanja A

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ostavite komentar