UNMIK osudio prebijanje službenika misije na Kosovu - BIGportal.ba
Region Vijesti

UNMIK osudio prebijanje službenika misije na Kosovu

Šef UNMIK-a Zahir Tanin predstavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku izvještaj generalnog sekretara UN o Kosovu i Metohiji i ukazao na slučaj prebijanja dvojice pripadnica UNMIK-a od strane policije samoproglašenog Kosova.

Tanin je žestoko je optužio kosovske vlasti sa seriju protivpravnih poteza u vezi sa hapšenjem i prebijanjem dvojice službenika misije UN na Kosovu.

Tanin je rekao da, prema rezultatima interne istrage UN, dvojica službenika nisu povezana sa bilo kakvim kriminalnim djelima, kao i da ih je kosovska policija uhapsila pošto su se jasno identifikovali kao službenici UNMIK-a.

  • Takođe, imamo dokaze o prekomjernoj upotrebi sile – rekao je šef UNMIK-a, navodeći da su im pripadnici kosovske policije nanijeli teške tjelesne povrede.

Tanin je rekao i da je kosovska policija, bez ovlašćenja, zadržala vozilo UNMIK-a i uhapsila službenike dok su bili naa zvaničnoj dužnosti.

  • Kosovske vlasti moraju da istraže i pozovu počinioce na odgovornost – rekao je on, navodeći da je o tome već raspravljao sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Tanin je pozdravio napore međunarodnih faktora da se obnovi dijalog i naveo kako je ubijeđen da sporazum Beograda i Prištine može da bude održiv samo ako je zasnovan na odgovornom djelovanju i uz učešće lokalnih zajednica u dijalogu.

Ocjenjuje da su parlamentarni izbori na KiM pokazali promjenu u političkom okruženju i da su birači odlučili da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dijele stavove iz prošlosti.

Navodi da su oblasti sa srpskom većinom na KiM zabilježili najveću izlaznost u posljednje vrijeme i da će Srpska lista vjerovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu i dodaje da su međunarodni posmatrači pozitivno ocijenili izbore, ali da je bilo i izazova kao što su finansiranje kampanje, zastrašivanje, pritisak na birače u oblastima sa srpskom većinom.

Dačić osudio aktivnosti Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije je govorio o prekidu dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je Srbija spremna da razgovore nastavi već sutra ako se za to steknu uslovi.

Podsjetio je na uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu i napomenuo da je Priština takvu odluku donijela nakon neuspješnog glasanja za članstvo u Interpolu.

  • Uprkos osudi međunarodne zajednice, one su na snazi već godinu dana. Šteta je nekoliko stotina miliona dolara i svakog dana je sve veća – naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je oštro osudio posljednje aktivnosti Prištine, poput upada jedinica ROSU na sjever Kosova, hapšenja Srba, prebrojavanje glasova iz centralne Srbije u bijelim zaštitnim odjelima.

Podsjetio je da sedam godina učestvuje na sjednicama Savjeta bezbjednosti, a da se 22. put obraća. Za to vrijeme, kaže, na KiM nije učinjeno ništa da se Srbima omogući život dostojan čovjeka.

  • Standardi u poštovanju ljudskih prava naprasno su postali sporna tema. Dužnost svih nas je da ljudi na KiM ne postanu taoci perspektive pronalaženja dugotrajnog rješenja. Ovim ljudima mora da se obezbijedi pravo na povratak, zaposlenje, vjerske slobode, pravo na učešće u političkom životu – naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Neprihvatljivo da su Beograd i Priština jednako odgovorni za prekid dijaloga

Dačić je rekao da su iracionalni i neprihvatljivi pokušaji uspostavljanja vještačke ravnoteže odgovornosti Beograda i Prištine za prekid dijaloga, kao i objašnjenja da odluka Prištine o taksama predstavlja odgovor na kampanju Srbije za povlačenje priznanja tzv. Kosova.

Istakao je da diplomatske aktivnosti Beograda sa ciljem povlačenja priznanja predstavljaju odgovor na kampanju tzv. Kosova za dobijanje priznanja.

  • Oni tu kampanju, uz svesrdnu pomoć nekih od vas, vode od trenutka kad su jednostrano proglasili nezavisnost. Prema tome, ako već pozivate Srbiju da obustavi svoju kampanju, onda očekujemo da pozovete i Prištinu da prestane sa lobiranjem, ali i da sami prekinete to da radite – rekao je Dačić.

On je naveo da dok se od Srbije traži da prestane lobiranje, dotle predstavnici tzv. Kosova zajedno sa diplomatijom Albanije rade širom svijeta na priznavanju nezavisnosti.

  • Dok vi tražite od Srbije da prestane, Organizacija islamske saradnje u svojoj deklaraciji poziva sve muslimanske zemlje da priznaju tzv. Kosovo. Dok vi tražite od Srbije da prestane, vi ste ovdje, a naročito predstavnici SAD i Velike Britanije, na gotovo svakoj sjednici Savjeta bezbjednosti pozivali članice da priznaju. Znate šta, mi jesmo mali, ali nismo glupi – poručio je Dačić.

On je rekao da ostaje samo nada da će Priština uvidjeti da bez dogovora sa Srbijom ne može ništa da postigne, da bilo kakvi jednostrani potezi umanjuju šanse za pronalaženje rješenja i da dijalog nema alternativu.

  • Srbija je sa svoje strane spremna na taj trenutak – naglasio je Dačić.

Guteresov izvještaj: Nastaviti dijalog

U izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, pored ostalog, navodi se da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak u normalizaciji odnosa.

  • Podržavam brzo formiranje nove kosovske vlade poslije izbora, kako bi dijalog sa Beogradom mogao da se nastavi što prije… Duga pauza u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije zaustavila je napredak ka normalizaciji odnosa, što zauzvrat rizikuje da podrije stabilnost na terenu – navodi se u saopštenju generalnog sekretara UN.

U izvještaju koji je tema današnje rasprave, osim zastoja u dijalogu, pominje se i povratak stanovništva, hapšenje pripadnika Unmika ruskog porijekla, zaštita kulturne baštine…

Izvještaj se odnosi na period od 16. maja do 15. septembra ove godine. U njemu se, otuda, ne analiziraju izbori 6. oktobra i postizborna dešavanja.

Ovo je posljednje ovogodišnje predstavljanje izvještaja o radu Unmika i situaciji u pokrajini, a i posljednje tromjesečno. Od iduće godine podnosiće se na pola godine. Najglasnije su to tražile Velika Britanija i SAD, a na strani Srbije bile su Kina i Rusija.

RTS

Danas objavljeno

Tramp pozvao na ukidanje američkog Ustava

M.

Prijedor: Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo starije ženske osobe

M.

Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

Ostavite komentar