UniCredit se povlači iz Turske, prodaje udio u Yapi Kredi banci - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

UniCredit se povlači iz Turske, prodaje udio u Yapi Kredi banci

Italijanski UniCredit postigao je dogovor da smanji izloženost u turskoj banci Yapi Kredi, što se vidi kao prvi korak ka potpunom izlasku ove banke iz zemlje pogođene recesijom, izvijestio je Reuters.

Kao dio plana, UniCredit će prodati svoj 50-postotni udio u zajedničkom ulaganju Koc Financial Services – koji kontrolira Yapi Kredi – sa svojim partnerom Koc Holdingom, navela su dva izvora Reutersa.

UniCredit je započeo razgovore s Koc Holdingom početkom ove godine s ciljem demontiranja zajedničkog ulaganja i postavljanja temelja za potpuno povlačenje iz Yapi Kredi, rekli su izvori.

Dogovor je najnoviji potez u nizu rasprodaja koje je šef UniCredita Jean-Pierre Mustier započeo otkad je preuzeo rukovodsvto u najvećouj italijanskoj banci 2016. godine.

Koc Financial Services je zajednička kompanija koja kontroliše gotovo 82% Yapi Kredija a u kojem jednake udjele imaju UniCredit i Koc Holding.

Ugovorom će Koc Holding dobiti većinski udio u Yapiju, trećoj najvećoj turskoj banci koja ima tržišnu vrijednost od 3,7 milijardi dolara.

Očekuje se da će UniCredit zadržati mali udio u banci kako bi ga kasnije mogao prodati, a da ne mora konsultirati Koca, rekao je jedan od izvora.

Mustier želi reorganizirati Unicredit i već je preduzeo više poslova dezinvestiranja prethodnih godina, a posljednji veliki posao je prodaja udjela u talijanskoj investicijskoj banci Mediobanca.

Početkom decembra Mustier je najavio da će predstaviti novu strategiju grupacije.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

Jutjuber optužen da je namjerno srušio avion zbog pregleda

Vanja A

Adele u suzama odgodila nastupe u zadnji čas!

Vanja A

Šta se dešava sa tijelom ako se pretjerano znojite i u zimskim danima

Vanja A

Ostavite komentar