UNESCO traži od Turske izvještaj o Aja Sofiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

UNESCO traži od Turske izvještaj o Aja Sofiji

UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu tražio je od Turske da do 2022. godine preda izvještaj o stanju očuvanosti bazilike Aja Sofije u Istambulu i izrazio svoju duboku zabrinutost posljedicama pretvaranja u džamiju tog slavnog zdanja bizantskog doba.

Kako prenosi Hina, dotadašnji muzej Aja Sofije su turske vlasti 10. jula 2020. preobrazile u džamiju, što je izazvalo val međunarodne ogorčenosti i pogoršalo napetosti između Turske i Grčke.

Odbor za svjetsku baštinu traži od Turske da do 1. februara 2022. preda “ažuriran izvještaj o stanju očuvanosti” tog zdanja i izražava žaljenje zbog izostanka dijaloga i informacija o odluci Turske da promijeni status muzeja Aja Sofije i crkve Hora, drugog remek-djela vizantinske arhitekture.

Upisani na UNESCO-vu listu svjetske baštine

U avgustu 2020. predsjedničkim dekretom naređeno je pretvaranje crkve Hora, ukrašene freskama iz XVI. stoljeća, u džamiju.

Tim inicijativama predsjednik Redžep Tajip Erdogan želi dodatno pridobiti najkonzervativnije pobornike i najveće nacionaliste dok se Turska suočava s ekonomskim poteškoćama koje je pojačala pandemija.

I Aja Sofija i crkva Hora nalaze se u istorijskim dijelovima Istambula i UN-ova agencija upisala ih je na popis svjetske baštine Unesca.

Ako se Odbor izjasni da je nezadovoljan stanjem očuvanosti mjesta upisanog na popis svjetske baštine, može ga prebaciti na popis ugrožene svjetske baštine ili ga povući s popisa.

(Agencije)

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar