25. Jula 2021.

UNESCO traži od Turske izvještaj o Aja Sofiji

Big Portal

Kako prenosi Hina, dotadašnji muzej Aja Sofije su turske vlasti 10. jula 2020. preobrazile u džamiju, što je izazvalo val međunarodne ogorčenosti i pogoršalo napetosti između Turske i Grčke.

Odbor za svjetsku baštinu traži od Turske da do 1. februara 2022. preda “ažuriran izvještaj o stanju očuvanosti” tog zdanja i izražava žaljenje zbog izostanka dijaloga i informacija o odluci Turske da promijeni status muzeja Aja Sofije i crkve Hora, drugog remek-djela vizantinske arhitekture.

Upisani na UNESCO-vu listu svjetske baštine

U avgustu 2020. predsjedničkim dekretom naređeno je pretvaranje crkve Hora, ukrašene freskama iz XVI. stoljeća, u džamiju.

Tim inicijativama predsjednik Redžep Tajip Erdogan želi dodatno pridobiti najkonzervativnije pobornike i najveće nacionaliste dok se Turska suočava s ekonomskim poteškoćama koje je pojačala pandemija.

I Aja Sofija i crkva Hora nalaze se u istorijskim dijelovima Istambula i UN-ova agencija upisala ih je na popis svjetske baštine Unesca.

Ako se Odbor izjasni da je nezadovoljan stanjem očuvanosti mjesta upisanog na popis svjetske baštine, može ga prebaciti na popis ugrožene svjetske baštine ili ga povući s popisa.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare