UNESCO skinuo Liverpul sa liste zbog FUDBALA! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

UNESCO skinuo Liverpul sa liste zbog FUDBALA!

UNESCO skinuo Liverpul sa liste svetske kulturne baštine nakon 17 godina.

Mercantile Maritime City, tačnija luka Liverpula, koja je tokom 18. i 19. veka bila jedna od najprometnijih i najbogatijih, uklonjena je sa čuvene liste!

Ovu odluku UNESCO je obrazložio uz komentar kako je nova gradnja doprinela da Liverpul nepovratno izgubi autentične dokove iz viktorijanskog perioda.

Zdanja oko dokova narušila su celinu.

Liverpul je svoj status na UNESCO listi kulturne baštine dobio 2004. godine, ali je u međuvremenu uspeo da uništi istorijsko nasleđe marine, dozvolivši novim i vrlo modernim zdanjima da uruše izgled dokova. To se velikim delom odnosi i na novi stadion Evertona u vrednosti od 500 miliona funti.

Da li je projekat Liverpool Waters glavni “krivac”?

Foto: Piksabej

Liverpul je treće mesto koji je skinut sa liste

Ova odluka je tek treća ovoga tipa u istoriji i ide samo na štetu grada. Pre Liverpula, status svetske baštine izgubili su Oman i Nemačka. Oman za svetilište Oryx (2007), a Nemačka za prelepu dolinu Elbe (2009).

Grad je od 2012. godine bio nekoliko puta upozoren da mu sledi izbacivanje sa liste ukoliko ne zaštiti nasleđe iz Britanskog carstva. UNESCO je naglasio da je projekat “Liverpool Waters”, vredan 5,5 milijardi funti iza kojeg stoji grupacija “Peel Group”, projekat koji je transformisao luku i doprineo da se nepovratno uništi njen dosadašnji izgled.

Naša marina nikada nije bila lepša!

Gradonačelnica Liverpula Džoana Anderson ipak smatra da je ova odluka ishitrena i da će gradski odbor razmisliti o žalbi, te da niko ispred UNESCO-a nije posetio grad u poslednjih 10 godina.

– Naša marina nikada nije bila u boljem stanju, niti je više ljudi obezbeđeno u ovom delu grada od brojnih i višemilionskih investicija koje su se slile u kasu grada. UNESKO bi izgleda više voleo da marina ostane zapuštena, a ne renovirani prostor koji privlači hiljade posetilaca. – rekla je gradonačelnica.

Danas objavljeno

Ruski kosmonauti započeli prvu šetnju u svemiru ove godine

Vanja A

Ovo je 9 najskupljih haljina svih vremena

Vanja A

Ovako je Georgina Rodriguez izgledala prije ljubavi s Ronaldom

Vanja A

Ostavite komentar