30. Septembra 2020.

Unaprijeđeni Kia Stinger u Evropi do kraja godine

Big Portal

“Stinger i dalje postavlja nove standarde u Kiji i još uvijek je automobil, fokusiran na užitak u vožnji i pritom će i na dugim relacijama vozaču nuditi udobnost i stil,” rekao je Emilio Erera, izvršni direktor u Kia Motors Europe. “Unapređeni model nastao je na osnovu Stingerovog dobro prihvaćenog grand touring karaktera, sa osvježenim dizajnom, novim tehnologijama i većom upotrebljivošću, što će povećati njegovu privlačnost u Evropi.”

Od početka prodaje u Evropi 2017. godine prodato je oko 10.000 primjeraka Stingera. Prodaja unaprijeđenog modela u nekim evropskim zemljama počinje do kraja godine, dok u ostale zemlje stiže početkom 2021. godine. Kao i svi ostali modeli Kia i Stinger standardno nudi fabričku 7-godišnju garanciju, koja važi za cijelo vozilo (odn. do 150.000 kilometara, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara).

Osvježen eksterijer, novi materijali i tehnologije u unutrašnjosti

Unaprijeđeni Stinger donosi osvježen eksterijer i rješenja, koja uljepšavaju izgled i poboljšavaju kvalitet, dok vlasnicima istovremeno nude više mogućnosti izbora boja i materijala. Promijenjena kabina potvrđuje Stingerove brojne adute.

Naprijed je Stingerova maska (tzv. ‘tigrov nos’), smještena između novih LED farova. Novi dizajn i dnevna LED svetla daju vozilu high-tech izgled, sa oštrim linijama usmjerenim naprijed. Zadnja svjetla vizuelno šire vozilo i kreiraju prepoznatljiv svjetlosni pečat, koji igra ulogu suptilnog spojlera, smještenog na prtljažnim vratima. Novi migavci sastavljeni od 10 LED svjetala uokvireni su u mrežu koja je dizajnerima poslužila kao inspiracija iz motosporta i podsjeća na kariranu zastavicu.

Novi 19-inčni aluminijumski naplaci karakteristični su zbog svog zapletenog geometrijskog dizajna koji naglašava sportsku, grand tourer prirodu vozila. Stinger je po prvi put zelenu boju karoserije (Ascot Green).

U unutrašnjosti kabina je ostala nepromijenjena, ali sa suptilnim vizuelnim izmjenama i kvalitetnijim materijalima koji dočaravaju luksuzni ambijent. Promjene uključuju i metalik umetke na upravljačkom obruču i hromirano oivičenje instrument table. Unutrašnje ogledalo sada je je bez okvira, što kreira moderan izgled i poboljšava vidljivost unazad.

Zavisno od opreme vozila armaturna ploča i vrata mogu imati nove kontrastne šavove, dok centralna konzola može imati umetke od aluminijuma. Armaturna ploča donosi Kijin infotainment sistem sa 10,25-inčnim ekranom na dodir i navigacionim sistemom, koji je oivičen sjajnom crnom bojom. Nova ambijentalna rasvjeta nudi mogućnost izbora između čak 64 boja, čime vozaču omogućava da suptilnom rasvjetom kreira svoj karakter kabine.

Stinger će evropskim kupcima biti na raspolaganju sa Nappa kožnim tapaciranjem crne (Saturn Black) ili (opcija) crvene boje. Prvi put je u ponudi i tapaciranje od meke uštavljene kože i to crne boje (Saturn Black) sa kontrastnim crvenim šavovima i crvenim bezbjednosnim pojasevima.

3,3-litarski T-GDi benzinski motor – sa najbržim ubrzanjem u istoriji Kije u Evropi

Podaci o prodaji Stingera u tri godine razotkrivaju da se većina kupaca upravo odlučila za ovaj najsnažniji, 3,3-litarski T-GDi 6-cilindrični benzinski motor. Unaprijeđeni Stinger biće raspoloživ isključivo sa ovim motorom visokih performansi koji pruža trenutno ubrzanje i brz odziv na vozačeve inpute, dok ujedno nudi prefinjeno grand touring iskustvo, koje je idealno za duge vožnje.

Najsnažniji i ujedno jedini motor u Stingerovoj ponudi u Evropi (u ponudi više nema 2.0 T-GDI benzinskog i 2.0 CRDi dizel motora), 3,3-litarski T-GDI twin-turbo 6-cilindraš iz Kijine motorne porodice Lambda ostaje nepromijenjen. Može se pohvaliti najvećom snagom od 370 KS pri 6.000 obr./min i obrtnim momentom od 510 Nm u rasponu od 1.300 do 4.500 okr./min. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 4,9 sekundi, što znači da je Stinger sa 3,3-litarskim T-GDi motorom model Kije sa najbržim ubrzanjem koji je ikad bio raspoloživ u Evropi.

Ovaj motor je standardno raspoloživ u kombinaciji sa uglađenim 8-stepenim automatskim mjenjačem koji je odlično usklađen sa Stingerovim gran turismo karakterom i pogonom na sva četiri točka.

Novi široki ekran na dodir i digitalni ekran između instrumenata

U središtu Stingerove osvežene kabine je unaprijeđeni ekran na dodir sa infotainment sistemom koji sa novom funkcionalnošću zadovoljava visoka očekivanja kupaca.

Unaprijeđeni Stinger od sada će standardno nuditi novi 10,25-inčni ekran na dodir. Bluetooth multipovezanost korisnicima omogućava istovremenu povezivost dva uređaja – jednog za telefoniranje bez ruku i upotrebu multimedija, a drugog samo za upotrebu medija. Napredni prilagodljivi i djeljivi ekran korisnicima omogućava istovremeno upravljanje ili praćenje različitih funkcija vozila. Sistem standardno nudi upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto, sa glasovnim upravljanjem većine funkcija, kao što su npr. grijanje i hlađenje, audio uređaj i navigacija.

Unaprijeđeni model donosi 7-inčni digitalni ekran visoke rezolucije, koji se nalazi na instrument tabli. Kolor ekran živahne grafike za različite načine vožnje vozaču među instrumentima nudi kristalno čiste informacije. Unaprijeđeni Stinger takođe donosi daljinsko paljenje motora, koje omogućava paljenje motora pomoću dugmeta na pametnom ključu.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare