UN upozoravaju: Rizik od nuklearnog rata najveći od 1945. godine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

UN upozoravaju: Rizik od nuklearnog rata najveći od 1945. godine

Eksperti Ujedinjenih nacija upozoravaju da je rizik od izbijanja sukoba u kojem bi bilo upotrebljeno nuklearno oružje najveći od Drugog svetskog rata.

Renata Dvan, direktorka Instituta UN za izučavanje razoružanja, rekla je novinarima u Ženevi da se oblast kontrole oružja u svetu menja, delom i zbog strateške konkurencije između SAD i Kine.

“Mislim da je ovo zaista trenutak da priznamo – o tome se ne piše u medijima – da je rizik od nuklearnog rata trenutno prilično veliki, kao i da je rizik od upotrebe nuklearnog oružja danas veći nego bilo kad nakon Drugog svetskog rata”, rekla je Renata Dvan.

Ističe da je reč o “hitnom” problemu koji svet mora da shvati ozbiljno i dodaje da sve zemlje koje poseduju nuklearno oružje imaju programe njegove modernizacije.

Tradicionalni sporazumi o kontroli naoružanja takođe se urušavaju zbog novih tipova ratovanja, pojačanog dejstva raznih naoružanih grupa kao i novih tehnologija koje zamagljuju liniju između odbrane i napada, dodala je.

U razgovorima o razoružanju tokom prethodne dve decenije, 122 zemlje su potpisale sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

Za sada je ratifikovan u 23 zemlje, a potrebno je 50 ratifikacija da bi on stupio na snagu. Međutim, sporazumu se snažno protive SAD, Rusija i druge zemlje koje poseduju nuklearno naoružanje.

Kuba je ratifikovala sporazum 2018. godine, 56 godina nakon Kubanske krize.

Renata Dvan upozorava da svet ne sme da ignoriše opasnost od nuklearnog oružja.

“Način na koji razmišljamo o tome, i kako upravljamo tim rizikom, izgleda mi kao veoma značajno i hitno pitanje koje se ne oslikava u potpunosti u Savetu bezbednosti UN”, poručila je.

Danas objavljeno

Dodik: Јasno sam rekao da BiH nema saglasnost za put u NATO

M.

Naređena evakuacija nakon eksplozije u Čačku

M.

Eksplozije u Moskvi

M.

Ostavite komentar