7. Augusta 2021.

UN upozoravaju na zaoštravanje sukoba na jugu Libana

Big Portal

Eskalacija je navela privremene snage UN u južnom Libanu (UNIFIL) da izdaju upozorenje u kojem se navodi da je situacija “veoma opasna” na libansko-izraelskom frontu koji nije prestao da bude aktivan još od 2019. godine, navodi se u izveštaju dopisnika pariskog Monda.

Serija napada je počela prošle srede kada su iz južnog Libana ispaljene dve rakete koje su pogodile severni deo Izraela, nedaleko od grada Kirijat Šamona.

Niko nije preuzeo odgovornost za ovaj raketni napad, ali Izrael je u petak optužio palestinske militantne grupe i odgovorio artiljerijskom vatrom na libansku teritoriju.

Međutim, zabrinutost su izazvale dve neobične reakcije jer nakon početne uzvratne artiljerijske paljbe, izraelska ratna avijacija je u noći između srede i četvrtka izvela više vazdušnih udara na jug Libana, prvi put posle dugogodišnje pauze. Hezbolah je u petak preuzeo odgovornost za desetak raketnih napada usmjerenih na sporni region Šeba, teritoriju pod izraelskom okupacijom koju UN smatraju sirijskom, iako i Liban polaže pravo da tu teritoriju.

Izvor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare