UN upozoravaju na zaoštravanje sukoba na jugu Libana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

UN upozoravaju na zaoštravanje sukoba na jugu Libana

UN su izrazile zabrinutost zbog raketnih udara libanskog Hezbolaha na Izrael i vazdušnih napada na jugu Libana kojima je uzvratila izraelska ratna avijacija.

Eskalacija je navela privremene snage UN u južnom Libanu (UNIFIL) da izdaju upozorenje u kojem se navodi da je situacija “veoma opasna” na libansko-izraelskom frontu koji nije prestao da bude aktivan još od 2019. godine, navodi se u izveštaju dopisnika pariskog Monda.

Serija napada je počela prošle srede kada su iz južnog Libana ispaljene dve rakete koje su pogodile severni deo Izraela, nedaleko od grada Kirijat Šamona.

Niko nije preuzeo odgovornost za ovaj raketni napad, ali Izrael je u petak optužio palestinske militantne grupe i odgovorio artiljerijskom vatrom na libansku teritoriju.

Međutim, zabrinutost su izazvale dve neobične reakcije jer nakon početne uzvratne artiljerijske paljbe, izraelska ratna avijacija je u noći između srede i četvrtka izvela više vazdušnih udara na jug Libana, prvi put posle dugogodišnje pauze. Hezbolah je u petak preuzeo odgovornost za desetak raketnih napada usmjerenih na sporni region Šeba, teritoriju pod izraelskom okupacijom koju UN smatraju sirijskom, iako i Liban polaže pravo da tu teritoriju.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Dvojica Banjalučana uhapšena nakon prijetnji Stanivukoviću, oduzet pištolj

M.

Racije tokom vikenda u Banjaluci: U lokalu zatečeno 11 pijanih maloljetnika

M.

Hrvatska: Zaraženo 217 osoba

M.

Ostavite komentar