UN traže od talibana da omoguće ljudima da napuste zemlju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

UN traže od talibana da omoguće ljudima da napuste zemlju

Savjet bezbejdnosti Ujedinjenih nacija usvojio je danas rezoluciju kojom poziva talibane da omoguće bezbijedan prolaz ljudima koji žele da napuste Avganistan.

Rezolucija, koju su pokrenule Velika Britanija i Francuska, poziva na stvaranje bezbijednih zona kroz koje bi se omogućilo Avganistancima da dođu do aerodroma u Kabulu, a uoči planiranog povlačenja američkih trupa 31. avgusta, prenio je BBC.

Rezolucija je usvojena sa 13 glasova za, dok su Kina i Rusija bile uzdržane.

Uoči sastanka SB UN, francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao da su održani razgovori sa talibanima o budućim evakuacijama.

Rezolucijom se takođe traži da se avganistanska teritorija ne koristi za prijetnju drugim državama, niti da bude utočište terorističkim grupama.

Nebenzija: Nismo glasali jer nije uvršten pasus o terorizmu
Rusija nije glasala o rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN o Avganistanu jer se u tekstu dokumenta ne pominje “Islamska država”, niti je uvršten pasus o terorizmu, izjavio je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je komentarisao današnje usvajanje rezolucije o Avganistanu kojom se talibani pozivaju da osiguraju neometanu evakuaciju Avganistanaca i državljana drugih zemalja.

Rezoluciju je podržalo 13 članica Savjeta bezbjednosti, dok su Rusija i Kina bile suzdržane, podsjeća “Sputnjik”.

“Uprkos činjenici da je rezolucija predložena u svjetlu strašnog terorističkog napada, autori su kategorično odbili da se osvrnu na pasus o borbi protiv terorizma, u kojem su navedene međunarodno priznate terorističke organizacije Islamska država i Islamistički pokret istočnog Turkmenistana“, rekao je Nebenzja.

“Islamska država” preuzela je ranije danas odgovornost za raketni napad na Međunarodni aerodrom “Hamid Karzaj” u Kabulu.

Danas objavljeno

Prijedor: Oduzeto sedam automobila

M.

Zaharova: Nedopustiva izjava njemačke ministarke odbrane

M.

Povrijeđen vozač iz Srpca pri slijetanju auta

M.

Ostavite komentar