11. Jula 2022.

UN: Svetska populacija će dostići osam milijardi 15. novembra

Big Portal

Predvidja se takodje da će 2023, Indija preći Kinu kao najmnogoljudnija zemlja na svetu.

„Dok očekujemo radjanje osmomilijarditog stanovnika Zemlje… to je podsećanje na našu podeljenu odgovornost da vodimo računa o našoj planeti i uzmemo momenat da razmislimo o tačkama gde još ne poštujemo preuzete obaveze jedni prema drugim“, istaknuto je u saopštenju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

To je, kako je dodao, takodje „prilika da se slavi naš diverzitet, prizna naša zajednička humanost i da se divimo pred napretkom zdravstva koje je produžilo životni vek i znatno smanjilo stopu smrtnosti majki i dece“.

Prema prognozi UN odelenja, svetska populacija raste sporije od 1950. godine. Svetska populacija mogla bi da dostigne oko 8,5 milijardi 2030. godine i 9,7 milijardi 2050. sa vrhuncom od oko 10,4 milijardi ljudi tokom 2080-ih kada se očekuje zadržavanje na tom nivou do 2100.

Dok je konstatovan jasan pad plodnosti u više razvijenih zemalja, očekivan porast populacije narednih decenija će više od polovine biti koncentrisan u osam zemalja – Demokratskoj Republici Kongo, Egiptu, Etiopiji, Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Filipinima i Tanzaniji, navode Ujedinjene nacije.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare