UN pozvao na zatvaranje kampa za migrante u Vučjaku; Pronađite alternativno rješenje! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

UN pozvao na zatvaranje kampa za migrante u Vučjaku; Pronađite alternativno rješenje!

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka, apelujući na nadležne bh. institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja.

U zajedničkoj izjavi UN-a u BiH podsjetili su da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki bezbjednosni i zdravstveni rizici, a ta lokacije nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima zbog čega nije adekvatna za smještanje ljudi.

Ovi nedostaci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN-a 14. juna koja je data nakon odluke Gradskog vijeća Grada Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka.

Minirano područje

Specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales istakao je da je ovaj lokalitet apsolutno neprimjeren i nehuman za smještaj ljudskih bića, apelujući na bh. vlasti da rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata tamo te iznalaženju alternativne lokacije za smještaj.

Tim UN-a u BiH podržao je ovaj izvještaj specijalnog izvjestioca UN-a i pozivao vlasti da odmah zatvore kamp i obezbijede humaniju lokaciju za smještaj migranata.

  • Vlasti su upoznate s činjenicom da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije opskrbljen električnom energijom, vodom niti medicinskom njegom, te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova – podsjećaju iz UN-a u BiH.

Vanredna situacija

Izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će Grad Bihać i lokalni Crveni krst obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka je posebno zabrinjavajuća, s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena.

  • Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka – upozoravaju iz UN.

Stoga UN poziva vlasti u BiH da pojačaju napore i pronađu, što je prije moguće, siguran alternativni smještaj koji će biti u skladu sa zakonima i obavezama, humanitarnom praksom i načelima, a sve to uz zagarantovano poštivanje prava migranata, izbjeglica i tražilaca azila.

Humanitarni standardi

Ovo je takođe, upozoravaju, neophodno da bi se smanjio i pritisak na lokalno stanovništvo Unsko-sanskog kantona zbog sve većeg broja migranata, tražilaca azila i izbjeglica.

UN u BiH i partneri spremni su da odmah aktiviraju raspoloživa sredstva da bi pružili podršku vlastima u uspostavljanju novog smještaja u skladu s humanitarnim standardima i/ili povećanju kapaciteta već postojećih mjesta za smještaj.

U saopštenju napominju da je obezbjeđivanje smještaja migrantima u što kraćem vremenskom roku od ključnog značaja, a to uključuje momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.

Dnevni Avaz

Danas objavljeno

Milioni Italijana već rezervisali ljetovanje

M.

Veliki preokret Novaka za polufinale Rima u meču sezone na šljaci!

Zeljka

Premijerka: Do 21. juna da završimo sa koronom

M.

Ostavite komentar