UN optužuju Tačija i Veseljija - BIGportal.ba
Region Vijesti

UN optužuju Tačija i Veseljija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš optužio je Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Problemi koje stvaraju istovremena politička kriza i pandemija koronavirusa čine bezbednosnu situaciju na Kosovu krhkom. Izveštaj pred Savetom bezbednosti 21. oktobra.

Pandemija koronavirusa, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija dodatno su uzburkale ionako krhku političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu, ocenio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Šef Ujedinjenih nacija upozorio je, u šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu, da je bezbednosna i politička situacija dodatno uzburkana pandemijom koronavirusa, političkom krizom nastalom posle pada vlade Aljbina Kurtija i najavom optužnica za ratne zločine protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

“Najave Specijalnog tužilaštva za ratne zločine da su protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija u Hagu podnete optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti dodatno su zakomplikovale političku scenu u Prištini”, navodi se u Guterešovom izveštaju, koji obuhvata period od marta do septembra.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je krajem juna predlog optužnice protiv Tačija i Veseljija, koji se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, otmice, progone i mučenja. Optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK.

Generalni sekretar UN je, takođe, naveo i da je situacija na Kosovu dodatno zakomplikovana problemima koje je, naročito u poslednje vreme, prouzrokovala pandemila koronavirusa praćena političkom krizom koju je izazvao pad vlade Aljbina Kurtija.

Novi izveštaj šefa UN naći će se pred ambasadorima Saveta bezbednosti 21. oktobra.

Gutereš je upozorio i na pokušaje Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, koji su tužilaštvo optužili da je “politički motivisano”, a optužbe “lažne”.

U izveštaju se, takođe, navodi i da je iz kosovskog budžeta izdvojeno 20 miliona evra za pomoć osobama optuženim pred novim sudom, te da je počela rasprava o zakonu o zaštiti vrednosti OVK, koji su međunarodni zvaničnici oštro kritikovali.

Gutereš je naveo i da je Tači podneo predlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Ujedinjene nacije su, takođe, navele da se u proteklih šest meseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primetna nova energija usmerena ka normalizaciji odnosa.

“Nadam se da će tako ostati do pronalaženja sveobuhvatnog rešenja”, naveo je Gutereš i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da “pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi se prevazišle razlike”.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar