UN i SZO zabrinuti popunjavanjem bolničkih kapaciteta širom BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

UN i SZO zabrinuti popunjavanjem bolničkih kapaciteta širom BiH

UN i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuti su popunjavanjem kapaciteta zdravstvenih ustanova širom BiH zbog rasta broja oboljelih od virusa korona, te su poručili da se radi na dostavljanju dva miliona komada zaštitne opreme i da se ne smije dozvoliti da se ljekari i ostalo medicinsko osoblje sami bore s krizom.

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald i šef Kancelarije SZO u BiH Viktor Olšavski smatraju da BiH, uprkos svemu, još može da ostvari ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i obezbjeđivanja ekonomskog oporavka, uključujući nastavak turističkih i drugih aktivnosti važnih za razvoj.

U tom pogledu, kako je istaknuto u zajedničkoj izjavi, važno je da se obezbijedi pružanje zdravstvene njege i usluga u slučajevima koji nisu u vezi s virusom korona.

S obzirom na to da se pribiližava početak nove školske godine, ističu važnost da se pojača podrška za fleksibilne i inovativne aranžmane učenja, koji će zaštiti zdravlje i blagostanje učenika, učitelja, roditelja i zajednica.

Oboje su saglasni da su napori BiH na početku epidemije bili efikasni, te su ukazali da su potrebna i ulaganja u oporavak, sa fokusom na podršku onima koji su najviše pogođeni ili ugroženi krizom.

“Uz velikodušnu podršku mnogih međunarodnih donatora, i uz solidarnost sa zdravstvenim vlastima i radnicima, UN su kroz Razvojni program (UNDP) i stručnost SZO dostavile više od dva miliona komada lične zaštitne opreme. Trenutno se radi na dostavljanju još dva miliona”, navodi se u saopštenju.

Mekdonaldova i Olšavski podsjećaju da je dostavljeno i više od 40.000 testova i blizu 15.000 zaštitnih odijela, uz aparate za obradu testova, ventilatore, EKG i rendgen aparate.

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar