UN bi da ograniče brzinu na auto-putevima na 100 km/h - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

UN bi da ograniče brzinu na auto-putevima na 100 km/h

Novi dokument Ujedinjenih nacija prepoznaje mobilnost kao osnovno ljudsko pravo i zajedničko društveno dobro.

Svake godine na putevima širom sveta pogine oko 1,3 miliona ljudi. Zbog toga u Ujedinjenim nacijama pokušavaju da deluju i utiču na nacionalna zakonodavstva, kada je reč o bezbednosti saobraćaja.

Novi plan UN za smanjenje broja stradalih na putevima radikalno pristupa drumskom saobraćaju. Naime, globalnim planom za period 2021-2030. predlaže se ograničavanje brzine u urbanim sredinama na 30 km/h, zatim snižavanje na 80 km/h na otvorenim putevima, kao i maksimalnih 100 km/h na auto-putevima.

Ujedinjene nacije pozivaju i na ulaganje u putnu infrastrukturu, pogotovo za zemlje u razvoju.

Zahtevaju se i procene bezbednostiu samih puteva (projekti poput EuroRAPA) i standard od barem tri zvezdice od maksimalnih pet.

U Evropi svi automobili homologovani od 6. jula 2022. moraju imati tehnologije kao što su upozorenje na pospanost vozača, snimač podataka ili “crna kutija”, detekcija i upozorenje na saobraćaj iza automobila, pomoć pri zadržavanju vozila u traci i sistem za automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

Takođe će biti ugrađena alkotest instalacija u vozilima.

Inače, novi dokument Ujedinjenih nacija prepoznaje mobilnost kao osnovno ljudsko pravo i zajedničko društveno dobro, ali ne napreduju sve zemlje istom brzinom. Broj saobraćajnih nesreća je, naime, porastao u svetskim regijama sa najnižim prihodima.

Danas objavljeno

Prvi pogled u kabinu: Zavirite u Renault Austral

Vanja A

Zastrašujuća simulacija lančanog sudara: Auto između dva kamiona

Vanja A

Bentley investira 3,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila

Vanja A

Ostavite komentar