Umro bivši filipinski predsednik Beninjo Akino - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Umro bivši filipinski predsednik Beninjo Akino

Bivši filipinski predsednik Beninjo Akino preminuo je u 61. godini u bolnici u Manili.

Beninjo Akino, jedini sin dve najcenjenije ličnosti filipinske demokratije i bivši predsednik ove države, umro je danas u bolnici u Manili u 61. godini.

“Sa dubokom tugom saopštavam vest da sam jutros saznao da je preminuo bivši predsednik Filipina Beninjo Akino. Bila mi je čast što sam mu služio. Nedostajaće mi”, naveo je sudija Vrhovnog suda Marvik Leonen, kojeg je na to mesto 2012. imenovao Akino.

Uzrok njegove smrti nije bio odmah saopšten, ali se zna da je u četvrtak hospitalizovan u bolnicu.

U narodu poznat kao “Noinoi”, Beninjo Akino bio je 15. predsednik Filipina, od 2010. do 2016. godine, nakon što je njegova majka Korason Akino, umrla 2009. godine.

Tokom njegovog šestogodišnjeg mandata, počev od 2010. godine, ekonomski rast na Filipinima je iznosio u proseku 6 odsto, što je najviše od 1970-ih.

Njegov otac koji je bio senator ubijen je 1983. godine na međunarodnom aerodromu u Manili. To je izazvalo ustanak koji je srušio diktaturu Ferdinanda Markosa tri godine kasnije.

Akino je ranjen tokom pokušaja vojnog puča 1987. godine za vreme predsednikovanja svoje majke, trojica njegovih telohranitelja tada su ubijena, a na njega je pucano pet puta i živeo je sa komadom gelera u vratu.

Danas objavljeno

Vakcine iz Srpske zbog isteka roka biće uništene u Beču

M.

Dodik danas sa predstavnicima Gasproma

M.

“Mač islama” ponovo u igri?

M.

Ostavite komentar