Umro Albert Roan, desna ruka Ahtisarija u pregovorima o Kosovu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Umro Albert Roan, desna ruka Ahtisarija u pregovorima o Kosovu

Umro je Albert Roan, dugogodišnji austrijski diplomata, koji je, uz izaslanika UN Martija Ahtisarija, učestvovao u pregovorima o budućem statusu Kosova. – Austrija je izgubila jednog od najprofilisanijih diplomata. Za Ministarstvo, i mene lično, Roanova smrt predstavlja gubitak jednog velikog uzora – istakao je šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg. Roan…

Umro je Albert Roan, dugogodišnji austrijski diplomata, koji je, uz izaslanika UN Martija Ahtisarija, učestvovao u pregovorima o budućem statusu Kosova.

– Austrija je izgubila jednog od najprofilisanijih diplomata. Za Ministarstvo, i mene lično, Roanova smrt predstavlja gubitak jednog velikog uzora – istakao je šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

Roan je, kao diplomata, u funkciji generalnog sekretara Ministarstva inostranih poslova i brojnim međunarodnim funkcijama, učestvovao u oblikovanju spoljne politike Austrije.

U saopštenju Ministarstva se ističe da je već devedesetih godina učestvovao u oblikovanju politike prema Balkanu “sa ciljem uspostavljanja mira i razvoju evropske perspektive za taj, po Austriju, važan region”.

Roan je u diplomatsku službu Austrije ušao 1963. godine, a službovao je, najprije, u ambasadama Austrije u Londonu i Beogradu.

On je 1977. postavljen za šefa kabineta generalnog sekretara UN Kurta Valdhajma u Njujorku.

Zatim je bio ambasador u Buenos Ajresu i drugim zemljama, a 1996. postavljen je za generalnog sekretara Ministarstva inostranih poslova.

Roan je 2006, uz Ahtisarija, vodio pregovore o budućem statusu Kosova.

Roan potiče iz plemićke porodice koja je imala veze i sa albanskom kraljevskom porodicom.

Danas objavljeno

U Banjaluci od ponedjeljka vakcinacija trećom dozom vakcine

M.

Ivanić: Iznenadilo bi me da Dodik stane, mislim da će ostvariti sve najave

M.

Sud BiH ukinuo presudu Sadiku Ahmetoviću, naređeno novo suđenje

M.

Ostavite komentar