8. Jula 2022.

Preminuo Šinzo Abe

Big Portal

Vest su preneli brojni svetski mediji i agencije, uključujući i japanske državne medije.

Abe je pogođen u grudi i leđa, a njegov napadač je uhapšen nakon pucnjave. Abe je ranjen teško i već na licu mesta nije davao znake života.

Pre nego što je 2020. odstupio s dužnosti premijera, Abe je imao najduži premijerski staž u Japanu. Iz lancelarije premijera otišao je zbog lošeg zdravlja.

Zalagao se za ekonomske reforme i uspostavljao ključne diplomatske odnose. Ipak, bilo je i skandala tokom njegovog mandata.

Smatrali su ga simbolom promene i mladosti.

Abe je prvi put postao premijer 2006. sa 52 godine, što ga čini najmlađom osobom koja je preuzela premijersku dužnost u Japanu. Smatrali su ga simbolom mladosti i promene.

Abeov prvi mandat bio je turbulentan, pogođen skandalima i nesuglasicama, a okončan je iznenadnom ostavkom. Nakon što je isprva sugerisao da se povlači iz političkih razloga, priznao je da pati od bolesti koja mu je kasnije dijagnostikovana kao ulcerozni kolitis.

To je hronična upala creva koja je zahtevala višemesečno lečenje. Abe je rekao da je bolest na kraju pobedio uz pomoć novih lekova.

Abeov plan za Japan

Abe se ponovo kandidovao pa je 2012. opet postao premijer. U to vreme Japan se još uvek oporavljao od posledica cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011., a Abe je naizgled nudio spas.

Njegov plan bio je “Abenomika” – plan za oživljavanje ekonomije, koja je bila preko 20 godina u stagnaciji.

Abeov plan uključivao je ogromnu državnu potrošnju, veliko monetarno popuštanje i smanjenje birokratije.

Abe je takođe nastojao da poveća pad stope nataliteta u zemlji tako što je radna mesta učinio prijateljskijim prema roditeljima, posebno majkama. Progurao je kontroverzna povećanja poreza na potrošnju kako bi pomogao u finansiranju vrtića i popunio rupe u japanskom prenapregnutom socijalnom sistemu.

Iako je bilo određenog napretka u reformama, veći strukturni problemi privrede nisu nestali. Deflacija je i dalje bila prisutna, a ekonomija je bila u recesiji čak i pre izbijanja koronavirusa 2020. Tokom pandemije Abeova popularnost dodatno je opala jer su njegov pristup rešavanju problema kritikovali kao spor i zbunjujuć.

Abe i spoljna politika

Na međunarodnoj političkoj sceni, Abe je zauzeo tvrd stav prema Severnoj Koreji, ali je hteo da bude mirotvorac između SAD-a i Irana.

Abe je stvorio i lični odnos s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali taj odnos nije iskoristio da s njim razgovara o pitanjima koja su bitna za Japan poput pitanja Severne Koreje i trgovine. Na kraju je Tramp i dalje hteo da prisili Japan da plati više za američke trupe stacionirane u svojoj zemlji.

Bivši japanski premijer pokušao je popraviti veze i s Kinom i Rusijom. Ali, dogovor s Rusijom o spornim severnim ostrvia nije postignut, a i propao je i plan da kineski predsednik Si Đinping dođe u državnu posetu Japanu.

Abe nije hteo da napravi kompromis u vezi Južne Koreje i nerešenih ratnih sporova te je nastavio s planovima za reviziju japanskog pacifističkog ustava.

Tokom svog mandata Abe je izdržao političke “oluje”. Trebalo je da ostane premijer do kraja 2021. ali je s dužnosti odstupio, po drugi put, u avgustu 2020. Tako je završio njegov drugi mandat.

Izvor:index.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare