Umrlo još troje mališana: Sve više djece gubi bitku sa rijetkom bolešću koju povezuju sa koronom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Umrlo još troje mališana: Sve više djece gubi bitku sa rijetkom bolešću koju povezuju sa koronom

Troje djece, među kojima je i petogodišnji dječak, preminuli su u Njujorku od misteriozne bolesti koja podsjeća na Kavasaki ili toksični šok, a vlasti su otpočele istragu, saopštio je guverner Njujorka Endru Kuomo.

Do sada je u Njujorku registrovano 73 slučaja ove nove, misteriozne bolesti, a pogađa uglavnom malu djecu ili osnovce. Vjeruje se da je ova bolest povezana sa novim korona virusom, koji već više od dva mjeseca hara svijetom i odnio je gotovo 280.000 života. Samo u Njujorku stradalo je više od 26.000 ljudi.

Njujork nije prvi koji je prijavio da mu djeca umiru od neobičnog zapaljenskog sindroma. Ranije su britanski ljekari izvijestili da slična bolest napada tamošnje mališane, a zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Bolest najviše liči na Kavasaki – rijedak poremećaj imunog sistema koji napada djecu mlađu od pet godina, i dovodi do visoke temperature, a manifestuje se sa simptomima jakog virusa.

Još nije jasno da li ova misteriozna bolest koja napada djecu i u Evropi i u SAD zaista jeste Kavasaki. Ovaj sindrom je otkriven prije nekih 50 godina, ali je i dalje misterija za naučnike. Kavasaki je izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, prenosi Telegraf.

Srpskainfo
Foto: Shutterstock

Danas objavljeno

Devetnaest godina od zločina u Goraždevcu

M.

SAD: “Šaljemo vojsku”

M.

Snažan zemljotres pogodio Filipine kod ostrva Mindano

M.

Ostavite komentar