7. Marta 2020.

Umorni ste, malaksali, ili vas boli glava? Možda vam nedostaje ovaj mineral

Big Portal

Glavobolja

Brojne studije pokazale su da osobe koje pate od migrena imaju nižu koncentraciju magnezijuma u svom telu. Kako ovaj mehanizam funkcioniše za sada još uvek nije precizno utvrđeno, ali se pretpostavlja da nedostatak ovog minerala remeti funkciju serotoniskih receptora što povećava upalne procese u telu.

Grčenje mišića

Magnezijum pomaže da se mišići u telu brže oporave od stresa i umora. Nedostatak magnezijuma mišićima uskraćuje potrebnu energiju za oporavak što pored grčeva može izazvati i pojavu mučnine, povraćanja i vrtloglavice kada ste umorni.

Neodoljiva želja za čokoladom

Kod nedostatka potrebnih nutritijenata u organizmu, telo često daje signal u vidu potrebe za odrđenom hranom. Ukoliko vas mlečna čokolada neodoljivo privlači, ovo je pouzdani znak da vam fali magnezijuma.

Foto: depositphotos/songbird839

Česte promene raspoloženja i depresija

Magnezijum je povezan sa funkcijom neutotransmitera u mozgu koji utiču na pamćenje, razmišljanje i emocije. Stoga, ukoliko imate neobjašnjive emotivne bure, razmislite još jednom da vašem telu pružite više magnezijuma.

S obzirom na to da se samo 1 odsto magnezijuma nalazi u krvi, a ostatak u kostima, laboratorijskim metodoma je jako teško ustanoviti da osoba pati od nedostatka ovog minerala. Ukoliko osećate neki od pobrojanih simptoma, rešenje se nalazi u ishrani, a navike možete da promenite na sledeći način:

Izbegavajte alkohol i gazirana pića

Iako se magnezijum redovnom ishranom unosi u dovoljnim količinama, problem nastaje kada se konzumiraju pića koja remete ravnotežu u organizmu, piše Republika.

Gazirana pića su puna šećera koji onemogućava apsorpciju vitamina D što posledično vodi i ka lošoj iskorišćenosti magnezijuma koji smo uneli putem hrane. Alkohol takođe doprinosi lošoj apsorpciji, pa umesto “žestokih pića”, trudite se da konzumirate vino ili pivo koji su puni antioksidanasa i flavonoida.

Hrana bogata magnezijumom

Magnezijum se nalazi u svežem povrću, naročito zelenim lisnatim biljkama kao što su zelena salata, spanać i blitva. Takođe, ima ga puno i u svežem voću. Prilikom termičke obrade hrane deo magnezijuma se gubi, zato se potrudite da koristite sveže namirnice bez dodatne obrade.

Izvor. B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare