Umorni ste, depresivni i gojite se? Nedostatak jednog minerala u organizmu je odgovoran - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Umorni ste, depresivni i gojite se? Nedostatak jednog minerala u organizmu je odgovoran

Čuveni američki stručnjak doktor Geri Voren ističe da je ključno povećati unos joda, koji je odgovoran za funkcionisanje našeg organizma u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi.

Na ovaj način možemo da se zaštitimo i to mora biti osnovna aktivnost.

Dnevne potrebe odraslog čoveka iznose 150 mikrograma, dok se trudnicama preporučuje dvostruko više, 300 mikrograma. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.

Nedostatak joda izaziva: umor, depresiju, porast telesne težine.

Umor

Osećate se iscrpljeno kada se probudite, 8 ili 10 sati spavanja noću vam nije dovoljno ili ne možete da funkcionišete ceo dan bez popodnevne dremke? Manjak energije i osećaj umora povezani su s brojnim zdravstvenim stanjima, ali najčešće, simptom su nedovoljnog lučenja tiroidnih hormona.

Depresija

Hipotiroidizam (manjak lučenja hormona štitne žlezde) može izazvati osećaj depresije i bezvoljnosti, ali utiče i na slabije lučenje serotonina – hormona sreće.

Porast telesne težine

Iako je porast telesne težine najčešće posledica nezdravog načina života, ukoliko se javi u kombinaciji sa simptomima kao što su osećaj hladnoće i izražen umor, moguće je da je izazvan usporenim radom štitne žlezde.

Često ova osećanja pripisujemo stresu, problemima na poslu, finansijskim i ljubavnim problemima i drugim spoljnim uticajima. Ali šta ako je problem u nečem drugom? Problemi sa nesanicom, umorom, osećajem anksioznosti i depresije mogu ukazivati na probleme sa štitnom žlezdom.

Kada nema dovoljno joda na raspolaganju, štitna žlezda nije u mogućnosti da proizvodi dovoljnu količinu tiroidnih hormona. Jod je osnovni gradivni element hormona štitne žlezde i utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu.

Danas objavljeno

Ko ne bi trebalo da jede kajsije

Vanja A

Kako da vratite svježinu starom hljebu

Zeljka

“Mediteraneo” jelo – slično kao musaka, ali sa puno povrća i brže se sprema

Zeljka

Ostavite komentar