11. Decembra 2022.

Umor, slabost i otok ispod očiju znak da imate nedostatak na koji niko nije imun

Big Portal

B12, ili kobalamin, jedan je od osam vitamina grupe B. Nažalost, ljudski organizam ga ne sintetiše sam, B12 je moguće dobiti samo iz hrane životinjskog porekla, govedina, tunjevina, sardine, losos, pastrmka i organsko meso, mleko, sir, jaja i određene mahunarke i dodaci ishrani.

Zašto je potreban vitamin B12?

Osim što telu daje energiju, vitamin B12 ima mnoge prednosti. Ima važnu ulogu u ćelijskom metabolizmu, a neophodan je i za normalno funkcionisanje mozga, hematopoetskog (sprečava anemiju) i nervnog sistema.

Znaci nedostatka

Nažalost, niko nije imun od njegovog nedostatka. Dakle, svi treba da obrate pažnju na takve simptome:
umor, slabost, vrtoglavica, problemi sa pamćenjem ili opšti osećaj depresije – ovi znaci su pomalo uobičajeni, ali mogu poslužiti kao dobra polazna tačka za rešavanje problema nedostatka vitamina B12:

-trajni otok ispod očiju – da, nedostatak ovog vitamina može ih izazvati;
-neurološki problemi (neuropatija – bolno peckanje u nogama i šakama – ili parestezija – peckanje u rukama ili nogama), jer je B12 kritičan za pravilno funkcionisanje nerava, takođe mogu ukazivati na nedostatak ovog vitamina;
-dijagnostikovana perniciozna anemija (ovo je autoimuna bolest koja oštećuje ćelije želuca koje stvaraju protein koji se zove unutrašnji faktor) – unutrašnji faktor je potreban za apsorpciju B12, tako da ako je prenizak, nivo B12 takođe opada.

Razlozi za nedostatak

Pošto B12 ima u izobilju u mlečnim i životinjskim proizvodima, nutricionisti širom sveta se slažu da je jedan od najčešćih uzroka nedostatka B12 nemogućnost ili nemogućnost da se u ishranu uključi dovoljno ovih hranljivih materija. Odnosno, vegani su pod većim rizikom od nedostatka ovog vitamina. Međutim, postoje i drugi razlozi povezani sa nesposobnošću tela da pravilno apsorbuje B12.

Dakle, nedostatku ovog vitamina su posebno skloni ljudi sa gastrointestinalnim oboljenjima (celijakija, kolitis, Kronova bolest ili autoimuni problemi). Takođe, na njegovu apsorpciju utiče genetika.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare