5. Augusta 2019.

Umjetnici na ulicama Banjaluke ohrabrivali i mališane da naprave potez kistom

Big Portal

U turističkoj ponudi Banjaluke se od ovog ljeta profiliše nova atrakcija za turiste koji dolaze tokom ljeta u ovaj grad, ali i za stanovnike Banjaluke.

Riječ je o kulturno-turističkoj manifestaciji “Slikarstvo i muzika na trgovima Banjaluke”, koja se odvija pod sloganom “Art is a Melody of Life”.

Organizator projekta, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS i grada Banjaluka, je Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Tako je bilo i protekle subote kada je na Trgu bana Milosavljevića održan drugi ciklus, koji je privukao pažnju više stotina posjetilaca koji su skoro tri sata uživali u zvucima tambure i prisustvovali stvaranju likovnih djela akademskih slikara Sonje Ostojić, Miloša Vujića, Alekse Vidakovića, Tonija Ostojića i Marina Milutinovića, dekana Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta NUBL.

Najmlađi posjetioci su posebno uživali u druženju sa slikarima, koji su ih ohrabrivali da i oni povuku poneki potez slikarskim kistom na njihovim djelima.

Generalni pokrovitelj manifestacije – Nova banka Banjaluka je za najmlađe organizovala takmičenje u slikanju, uz simbolične nagrade za one najuspješnije.

“Ideju za ovu manifestaciju smo dobili gostujući u mnogim kulturnim metropolama – od Pariza, Rima, Praga, do Firence, Barselone i drugih, gdje se na gradskim trgovima tokom sezone odvija bogat umjetnički program”, kaže Miro Marinković, član Gradskog tamburaškog orkestra BL i jedan od inicijatora ove manifestacije.

On je dodao da grad na Vrbasu ima čime da se pohvali kada su kultura i umjetnost u pitanju.

“Banjaluka ima čime da se pohvali kada su kultura i umjetnost u pitanju i ovo vrijeme uoči konačnog izbora evropske prijestonice kulture za 2024. godinu je prava prilika da umjetnici izađu na ulicu i u interakciji sa publikom stvaraju nova umjetnička djela”, dodaje Marinković.

Završna manifestacija “Slikarstvo i muzika na trgovima Banjaluke” je planirana za početak septembra na Trgu bana Milosavljevića, a potom će se u izložbenom salonu Banskog dvora održati izložba likovnih djela pod nazivom “Art is a Melody of Life”, koja su nastala tokom odvijanja ovog performansa koji Banjaluku približava evropskim metropolama kulture i umjetnosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare