Umjesto vakcine, ima automobila... - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Umjesto vakcine, ima automobila…

BiH nije počela masovno vakcinisati svoje građane. Najavljuje se početak masovne vakcinacije u Republici Srpskoj za sljedeću sedmicu, dok ostatak BiH POJMA NEMA kada će taj proces početi kod njih, ili kod nas, svejedno.

Nema vakcina, nema odgovornosti, nema ničega..

Ako je suditi prema posljednjim medijskim napisima, mi “svoje nećemo dati” i krećemo u nadmudrivanje sa Fajzerom oko ispunjenja uslova za početak vakcinacija.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je kako kompanija Fajzer ucjenjuje našu zemlju jer ne želi isporučiti vakcine koje smo platili i u skladu s ugovorom te da traže nove izgovore da to ne učine.

Istakao je kako nije tačna informacija da “BiH ne ispunjava uslove za prihvat vakcina jer postoji pismeni dokaz da ispunjavamo”.

“Danas možemo primiti milion doza Pfizerove vakcine koja ima najkomplikovanije uslove za čuvanje. Moje mišljenje je da Fajzer želi kupiti vrijeme da te vakcine preprodaju nekome drugom po sasvim drugoj cijeni od one koju smo platili za 1.230.000 doza. Želimo da ispoštuju uslove. Njihova obaveza je da dostave vakcine na aerodrom u Sarajevu, sve ostalo je obaveza BiH”, rekao je Tegeltija.

Istakao je kako je “otežavajuća okolnost jer u ugovoru koji potpisan u septembru definisano da je rok s isporukom do kraja prvog kvartala”, s obzirom na to da se očekivalo da će vakcine tada biti proizvedene.

“Čini mi se da se pokušava kupiti vrijeme neprihvatljivo je i nemaju pravo da nas ucjenjuju jer mi smo platili te vakcine. Obećali su 27.000 vakcina sada i krajanje vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima jer je njihova obaveza da isporuče ono što smo platili”, rekao je Tegeltija.

Dodao je kako “ne misli da nam treba izmjena Zakona o javnim nabavkama da bi nabavili vakcine, ali da razumije strah koji se pojavio među pojedinim ljudima koji se bave nabavkama”.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, oglasila se i naglasila da je BiH ispunila sve obaveze u skladu zahtjevima COVAX mehanizma.

“U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232.000 doza. Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže frižiderima za prihvat preko 1.100.000 doza Pfizerove vakcine. Sve frižidere je kalibrirala i mapirala akreditovanih laboratorija i samim tim su već uveliko spremni za dolazak vakcine”, kazala je Gudeljević.

Pa gdje je onda problem? Isporuka preko COVAX-a kasni, mi se nadmudrujemo ko će podnijeti tužbu protiv Fajzera.

Predstavnici civilnog sektora demantuju vlasti , i kažu kako je sve pitanje političke volje i želje.

„Mi smo svjedoci da se nabavljaju vakcine protiv sezonskih bolesti. Na isti način se mogla pokrenuti nabavka vakcina protiv COVID-19. Pitanje je političke volje odnosno želje“, kaže Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Igor Vukajlović iz UG Tender kaže kako je cijena vakcina poznata, iz iskustva zemalja regiona poznate su i marže pa političari ne žele pokretati postupak javne nabavke vakcina jer „neće zaraditi novac“.

„Znaju se cijene i marže, zbog toga ne žele da iritiraju javnost s tim. Njihove porodice će se vakcinisati u drugim državama“ odgovorio je Vukajlović na pitanje BUKE.

Aleksandra Martinović iz TI BiH rekla je da Zakon o javnim nabavkama podrazumijeva i izuzeća u slučajevima kada je ugroženo zdravlje ljudi, kroz postupak pregovaranja bez objave. I da taj Zakon uopšte nije prepreka.

Nema vakcina, ali ono čega sigurno ima jesu službena vozila za naše vlastodršce. Kupuju svi novoi vlasti, kupuje se i troši nemilice za četverotočkaše, za luksuzne, i one malo manje luksuzne limuzine.

Podsjećamo sve to nabavlja se u vrijeme pandemije.

Opet podsjećamo, u to vrijeme Srbija već uveliko pregovara ali i dogovara konkretnu nabavku vakcinu od svih mogućih proizvođača, dobavljača, distrubutera, dok BiH ima zakon koji ne dozvoljava DRŽAVI (!!!) da uveze medicinska sredstva već za to su zaduženi veledistrubiteri, veleprometnici…koje, jer su privatnici, niko ne može natjerati da uvezu pomenute vakcine… Za to vrijeme mi se oslanjamo isključivo na COVAX mehanizam i u septembru potpisujemo ugovor za nabavku vakcina preko tog, sada je to već jasno, izrazito birokratskog i neefektivnog sistema za nabavku vakcina.

Ono što naše vlasti mogu i žele, i to koriste obilato, jeste da raspišu tender za nabavku službenih vozila. Jer prioriteti se moraju znati.

Tokom 2020. godine objavljeno je 366 tendera za nabavku 876 vozila svih vrsta za javna preduzeća i državna tijela procijenjene vrijednosti veće od 44 miliona maraka, pokazuju podaci koje prikuplja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Ukupna vrijednost svih završenih tendera je gotovo 22 miliona KM. Najskuplje putničko vozilo u 2020. godini kupila je Agencija za osiguranje Republike Srpske po cijeni od 114.957 KM bez PDV-a.

Pred kraj godine nabavljena su tri automobila ukupne vrijednosti od 282.051 KM bez PDV-a. Ukoliko se ovome doda PDV nabavka je vrijedna više od 330.000 KM. Ova skupocjena vozila koja u prosjeku koštaju po 110.000 KM nabavili su se za potrebe predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića (SNSD), dopredsjedavajuću Borjanu Krišto (HDZ BiH), te predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića (SNSD).

Dakle umjesto jednog mehanizma nabavke, trebalo se ići u konkretne pregovore i dogovore sa bilo kim, i početi sa vakcinacijom. Umjesto vakcine, ima automobila… Pa ko voli nek izvoli…

(Buka)

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar