Umjesto u školi hrvatski đaci bili na obilježavanju vojne akcije u kojoj su ubijani srpski civili - BIGportal.ba
Region Vijesti

Umjesto u školi hrvatski đaci bili na obilježavanju vojne akcije u kojoj su ubijani srpski civili

Više nevladinih organizacija u Hrvatskoj osudilo je odvođenje školaraca na obilježavanje godišnjice vojne akcije “Medački džep” i traže od nadležnih da reaguju da se tako nešto ne bi ponovilo.

Organizacije za ljudska prava OOD inicijativa, Inicijativa mladih za ljudska prava i Dokumenta saopštile su da su učenici dvije srednje škole u Gospiću juče umjesto na nastavu odvedeni na obilježavanje 26. godišnjice vojne akcije “Medački džep” na kojoj se, upozorili su, glorifikuje vojna operacija tokom koje su na najokrutnije načine ubijeni i mučeni civili.

Iz ovih udruženja poručuju da to “predstavlja manipulaciju mladima i istorijskim činjenicama, kao i ozbiljan društveni problem koji ne smije proći nezapaženo i bez osude”.

NVO su pozvale Zaštitnicu prava djece, Ministarstvo nauke i obrazovanja i Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku da ispitaju zašto su učenici i učenice umjesto u školi bili na obilježavanju vojne akcije “Medački džep”, kao i da osude manipulisanje mladima, pogotovo kad su izloženi dezinformacijama i propagandi zvaničnika Vlade RH i Hrvatskog sabora.

Te organizacije navode da su od roditelja dobili informaciju o tome da su đaci Gimnazije i Strukovne škole iz Gospića prvi dan škole proveli slušajući političke govore ministra branitelja Tome Medveda, zastupnika HDZ Steve Culeja o osuđenom ratnom zločincu Mirku Norcu, izaslanika predsjednice Republike Ante Deura i državnog sekretara Ministarstva uprave Darka Nekića.

Prema tim informacija, nastavnici su obaviješteni da moraju dovesti učenike u deset sati ujutro na proslavu “Medačkog džep”, a škole nisu pitale roditelje za saglasnost, što je inače uobičajena praksa kada se učenici izvode van škole, prenio je hrvatski portal Index.

Hrvatski portal Novosti podsjeća da su u toj vojno-policijskoj operaciji sprovedenoj u periodu od 9. do 17.septembra 1993. godine u okolini Gospića u predjelu zvanom Medački džep, pripadnici Hrvatske vojske i Specijalne policije okrutno zlostavljali, ubijali i masakrirali civile, palili kuće i privredne objekte zbog čega se preko stotinu porodica iz Rajčevića, Krajnovića, Potkonjaka, Drljića, Strunića, Velikog Kraja, Donjeg Sela, Čitluka, Sitnika, Počitelja, Rogića i Divosela nije moglo vratiti i nastaviti život u svojim domovina.

Hrvatska vojska je na današnji dan prije 26 godina izvršila agresiju na srpska podvelebitska sela pod zaštitom UN u Medačkom džepu i sravnila ih sa zemljom po sistemu “spržene zemlje”, saopšteno je…

NVO očekuju reakciju nadležnih organa kako bi se spriječila buduća manipulacija mladima i činjenicama i kako bi se društvo suočilo s prošlošću i okrenulo budućnosti na osnovu solidarnosti i ljudskih prava.

Vojno-policijska operacija “Medački džep” trajala je od 9. do 11. septembra i u njoj je na hrvatskoj strani tokom borbenih djelovanja poginulo šest pripadnika Hrvatske vojske i sedam pripadnika jedinica Specijalne policije MUP-a, dok su 53 ranjena.

Ubijeno je 36 civila, od kojih 17 žena, i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja. Za taj je zločin osuđen komandant Mirko Norac zbog likvidacije 40-ak civilnih stanovnika u Gospiću u jesen 1991. Norcu je kazna objedinjena na 15 godina, a nakon odslužene dvije trećine pušten je na uslovnu slobodu u novembru 2011. U Hrvatskoj je dočekan kao heroj.

TANJUG

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar