Umjesto skupe analize krvi – saznajte da li imate intoleranciju na gluten jednostavnim testom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Umjesto skupe analize krvi – saznajte da li imate intoleranciju na gluten jednostavnim testom

Intolerancija ili osetljivost na gluten pogađa oko 35 odsto populacije. Njihovim telima nedostaju ključni enzimi potrebni za razgradnju čestica glutena.

Puno je dezinformacija koje kruže o intoleranciji na gluten, a mnogi su ljudi jednostavno odlučili da prestanu da jedu gluten ne znajući šteti li im on zaista. Iako intolerancija na gluten ne pogađa sve, teško je reći jeste li deo pogođene populacije bez odgovarajućeg testa.

Eliminacijska dijeta

Problem s tim testovima je, međutim, što su vrlo skupi. Ali umesto da idete na potpunu analizu krvi, možete napraviti jednostavan test sami kod kuće kako biste saznali koliko ste stvarno osetljivi na gluten. Eliminacijska dijeta uključuje izbacivanje određenih vrsta hrane koju inače jedete kako biste videli kako vaše telo reaguje na promenu. Moraćete vrlo pažljivo da pratite svoje telo tokom celog trajanja testa.

Najbolje je da vodite dnevnik i beležite svaku promenu tokom dana. Prvih nekoliko dana jedite hranu koja sadrži puno glutena. Zapišite kako se osećate nakon što ste pojeli hranu. Posmatrajte kakva vam je probava, koliko vam je tvrda stolica, jeste li se naduli, imate li grčeve. Čak obratite pažnju na svoje raspoloženje.

Nakon toga moraćete potpuno da izbacite gluten iz hrane. Strogo se držite bezglutenske hrane i pratite reakcije svog tela. Ako imate intoleranciju na gluten, odmah će nestati svi znakovi probavnih smetnji, iscrpljenosti, dehidracije. Ako niste osetljivi na gluten, nećete primetiti nikakve promene u odgovoru vašeg tela ni u prvoj ni u drugoj fazi testa.

Loša probava

Specifični sindromi intolerancije na gluten razlikuju se od osobe do osobe. Možete doživeti sve gore navedene sindrome ili samo neke. Najčešći simptom osoba s osetljivošću na gluten je probavna smetnja. Budući da njihovo telo ne može da razgradi gluten, imaju grčeve, nadutost, proliv i gasove. Drugi neprobavni simptomi intolerancije na gluten uključuju migrene, “moždanu maglu”, iscrpljenost, zadržavanje vode i bolove u zglobovima.

Budući da nepodnošljivost glutena dovodi do upale, simptomi se mogu pojaviti i na koži. Možda ćete imati više akni, više problema s psorijazom i ekcemom ako jedete puno glutena. Obično svi ovi simptomi nestaju sami od sebe ako se gluten izbaci iz ishrane.

Ako niste osetili nijedan od gore navedenih simptoma, možete se opustiti i nastaviti da jedete gluten. Ako jeste, biće potrebne ozbiljne promene načina života.

Danas objavljeno

Koje namirnice čuvaju naš mozak „na duge staze”

Vanja A

Krvni pritisak bi trebalo da mjerite na obe ruke, tvrde naučnici

Zeljka

Kako cijeđenje bubuljica može da vam zakomplikuje život

Zeljka

Ostavite komentar