Umjesto poštara - robot: Da li je ovo budućnost o kojoj smo mogli samo da maštamo? - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Umjesto poštara – robot: Da li je ovo budućnost o kojoj smo mogli samo da maštamo?

U eksperimentalnu fazu će biti uključena dva robota, a cilj je da se za godinu dana uvede još osam

Sve ono što smo nekad gledali u naučnofantastičnim filmovima i zamišljali kao deo neke daleke budućnosti, u mnogim svetskim gradovima postaje stvarnost. Tako pored najavljenih dronova-taksija koji će prevoziti putnike u Rimu i Milanu, i autobusa bez vozača, trenutno je u eksperimentalnoj fazi i uvođenje robota umesto poštara u Milanu.

Težak 50 kilograma i visok oko metar, “Jape” je novi robot poštar koji je počeo sa eksperimentalnim radom u milanskom kvartu Kašina Merlata. Ime “Jape” je akronim od “Your Autonomous Pony Express” i biće u stanju da prenese 10 kilograma pošte.

U eksperimentalnu fazu će biti uključena dva robota, a cilj je da se za godinu dana uvede još osam. Njih će pratiti tim ljudi koji će analizirati njihovo ponašanje i koji će intervenisati pri eventualnim greškama.

Nakon prvih šest meseci, robot će krenuti sa eksperimentalnom fazom isporučivanja pošte. Preko aplikacije, tj. kju-ar koda, korisnici će moći da otvore šalter i na taj način će staviti u robota paket ili pismo za isporuku. Krajnji cilj je da robot poštar započne svoj rad na svim ulicama Milana.

Eksperimentalna faza je moguća zahvaljujući Odeljenju za digitalnu transformaciju Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva za infrastrukturu i održivu mobilnost, te Opštini Milano.

“Japea” je konstruisala mlada firma koja je deo grupe “Novia” tako da bude sasvim siguran za ljude oko sebe – ne ide brzo, ima sistemske senzore koji mu omogućavaju pogled u rasponu od 360 stepeni, poseduje kameru, razglas, trodimenzionalni laserski skener koji “vidi” i do 150 metara udaljenosti.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Tim Kuk potkačio Zakerberga i Metaverzum projekat

Vanja A

Pripremite se, stižu ogromne reklame na nebu iznad gradova

Vanja A

Apple Watch Series 7 eksplodirao, a vlasnik završio u hitnoj pomoći

Vanja A

Ostavite komentar