2. Novembra 2019.

Pogledajte kako bi trebao da izgleda novi most u Docu

Big Portal

Idejno rješenje je izabrano putem međunarodnog konkursa na koji je stiglo 32 rada.

Gradonačelnik Igor Radojičić je objasnio da će prvonagrađeni rad biti osnov za izgled novog mosta.

– Predviđa da kolski saobraćaj bude na mostu koji će biti na donjem nivou a drugi pješački most u gronjem nivou i to idejno rješenje integriše obale Vrbasa od Kastela do prostora pod Univerzitetom gdje se nalaze Ekonomski, Mašinski i Pravni fakultet – rekao je Radojičić i dodao da novi most neće biti samo funkcionalan već i simbol grada.

https://www.facebook.com/gubanjaluka/videos/783593628738411/?v=783593628738411

Gradski arhitekta Ivan Rašković je dodao da će se budući izgled mosta u Docu koncipirati na osnovu prva dva pobjednička rada.

– Komisija je odlučila da prva dva nagrađena rada u dogovoru sa autorima kombinuju. Drugonagrađeni imaju dobro rješenje jer su oni osnovni most sa četiri saobraćajne trake razmakli za oko metar i po i napravili su podmostivski prostor, što će omogućiti da se dio stabala očuva i vrlo dobro su rješili prostor na lijevoj obali. Njihov prijedlog je bio da se odmah od prostora Tržnice krene sa uzdizanjem mosta i time je oslobođen veliki dio prosotora ispod mosta za jedan budući parka i uređenje obale Vrbasa i Crkvene. S druge strane prvonagrađni rad je dao kvaletetnu verdutu u kojoj je predviđeno da imamo dva mosta jedan za vozila drugi za pješake i bicikliste i to je otvorilo mogućnost da se formira vidikovac. S druge strane ta serija lukova izgleda vrlo elegantno jer im ne treba velika nosivost i neće opterećivati pejzaž-precizirao je Rašković.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
trackback
4 godine prije

[…] post Pogledajte kako bi trebao da izgleda novi most u Docu appeared first on […]