UMESTO ZVIJEZDAMA - NOVAC DJECI I SIROMAŠNIMA: Mnogi gradovi u Srbiji odustali od organizovanog dočeka Nove godine - BIGportal.ba
Ex Yu

UMESTO ZVIJEZDAMA – NOVAC DJECI I SIROMAŠNIMA: Mnogi gradovi u Srbiji odustali od organizovanog dočeka Nove godine

MNOGI gradovi širom Srbije su, očekivano, usled pandemije kovida 19 i loše epidemiološke situacije, odustali od organizovanja dočeka 2021. godine na trgovima, a raduje činjenica da su, u većini njih, sredstva namenjena za proslavu preusmerena na, pre svega, lečenje bolesne dece.

Novosađani tradicionalno organizovano dočekuju Novu godinu na centralnom gradskom trgu, uz raznolik program, ali to, ovoga puta, neće biti slučaj.

– U narednih nekoliko dana 25 miliona dinara biće prebačeno Budžetskom fondu za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje ne mogu uspešno da se leče u Republici Srbiji – kažu u Gradskoj kući.

U poslednjih nekoliko godina, Evropska prestonica kulture je imala režiran program za doček Nove, kao i srpske Nove godine, koji su bili objedinjeni nastupima čuvenih izvođača, uz brojne goste iz zemlje i inostranstva. Nezvanični rekord je postavljen na dočeku 2018. kada su, na nekoliko lokacija, nastupali Darko Rundek, “Plavi orkestar”, SARS, a na ulicama se veselilo više od 50.000 ljudi. Poslednjih godina, Grad Novi Sad ne izdvaja sredstva iz budžeta za organizaciju dočeka, već troškove pokrivaju društveno odgovorne kompanije. U prethodnom periodu, za program dočeka bila je zadužena Fondacija “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Organizovanog dočeka na trgu u Loznici nema skoro deceniju i po, a neće ga biti ni za ovu Novu godinu, rekao je gradonačelnik Vidoje Petrović. Umesto specijalnog kićenja grada za tu priliku, organizovanja programa i svega onoga što bi išlo uz to, grad će taj novac da podeli socijalno ugroženim najmlađim i najstarijim sugrađanima.

– Videćemo još kakve su zakonske mogućnosti i da li ćemo moći da podelimo novac, ili će biti moguće da se to učini kroz odgovarajuće poklone, ali je izvesno da ćemo da obradujemo sve naše sugrađane koji su u teškoj socijalnoj situaciji – kaže Petrović. – Imamo potrebne evidencije, pa će novogodišnji pokloni stići na vreme i za sve o kojima brine grad, ne dozvoljavajući da budu zanemareni u ove dane.

Epidemiološka situacija sa jedne strane, ali i praksa iz ranijih godina, dovele su do toga da se u Vranju ni ne razmišlja o organizovanom dočeku. Novac namenjen za proslavu Nove godine na otvorenom, i to 500.000 dinara, Grad Vranje će uplatiti na namenski račun za lečenje dece od maligniteta i dugih teških bolesti. Za novogodišnje ukrašavanje grada biće korišćeni stari ukrasi, koji su nabavljani ranijih godina.

U Požarevcu je, donekle, drugačija priča. Iz gradskog budžeta za novogodišnju jelku, uličnu dekoraciju i veliki vatromet biće potrošeno 9,4 miliona dinara, približno kao i prošle godine. Tada je novac dat i za novogodišnji koncert – nastupio je Dr Nele Karajlić za tri miliona dinara, ali, ove godine, zbog epidemije, koncerta neće biti. Građani Požarevca pokrenuli su peticiju, uz zahtev da se novac namenjen uličnoj dekoraciji preusmeri kao donacija za lečenje četvoro teško bolesne dece, ali je lokalna samouprava to odbila, uz obrazloženje da za tako nešto nema zakonskog načina. Što se tiče dočeka Srpske nove godine, najverovatnije da ni tada neće biti uličnog koncerta. Prošle godine trebalo je da nastupi Svetlana Ceca Ražnatović za 9,5 miliona dinara, bez uračunatog PDV, međutim, do dogovora nije došlo.

PIROT: MLADIMA 1,5 MILIONA DINARA

OKO 1,5 miliona dinara, koliko je u gradskom budžetu Pirota planirano za doček Nove godine, biće usmereno u humanitarne svrhe. Kako je za “Novosti” izjavio gradonačelnik Vladan Vasić, to znači da će, putem službe dečje zaštite, novac biti raspodeljen siromašnim mališanima, đacima i studentima, kao i porodicama kojima je pomoć potrebna. U raspodelu te sume uključeni su i građani koji na internetu mogu da predlažu kome je potrebna pomoć.

TANjA I DžEHVA (NE) PEVAJU

NA društvenim mrežama, jedan novosadski splav je najavio ekskluzivne nastupe Teodore Džehverović (na slici) i Tanje Savić za Novu godinu. Planirana je prvo dnevna žurka 31. decembra uz popularnu Džehvu, a onda i najluđa noć uz Tanju, međutim, od svega toga, sudeći po rečima gazde splava, 99 odsto neće biti ništa, zbog propisanih mera.

Danas objavljeno

Estrada će se dobro opariti za novogodišnju noć!

Vanja A

Jovana Jeremić izazvala lavinu komentara stajlingom

Vanja A

Splav počeo da tone tokom Giletovog nastupa

Vanja A

Ostavite komentar