13. Maja 2021.

Uložen prigovor na odluku o premještanju Karadžića u Veliku Britaniju

Big Portal

Robinson je istakao da odbrana smatra da je ovo veoma opasan razvoj situacije za Karadžića.

On je dodao ne znaju u koji će konkretno zatvor biti prebačen Karadžić, jer je Mehanizam odbio da saopšti iako je odbrana tražila.

  • Predsednik Karadžić razume da ne može da bira mesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo je neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojim ovi problemi ne postoje – rekao je Robinson za Večernje novosti.

Robinson je naglasio da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio “ratni zrobljenik” jer je velika Britanija u ratu bila na strani muslimana, te da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista.

Prema njegovim riječima, “bude li ubijen u zatoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od Karadžića stvoriti mučenika, što će zauvjek potkopati rad ovog suda”.

Robinson je potvrdio da je odbrana dobila odluku o premještanju njihovog klijenta iz Haga u zatvor u Velikoj Britaniji.

U odluci je navedeno da je ta zemlja obavijjestila Mehanizam da je za to spremna i podsjeća da postoji sporazum između UN i britanske Vlade o izdržavanju kazne osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Јugoslaviju iz 2004. godine.

Јavnost je o ovoj odluci obavijestio ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab na svom “Tviteru”. On je napisao da je ta zemlja saglasna sa odlukom da Karadžić bude prebačen u jedan od njenih zatvora i da treba da se ponosi svime što je učinila da obezbijedi njegovo hapšenje, pa do toga da baš u toj zemlji izdržava kaznu.

Interesantno je, pišu “Novosti”, da je Rab poslije 50 minuta ponovo tvitovao i napisao da svima želi srećan Bajram i da se ove nedjelje pridružio virtuelnom iftaru, kako bi bezbjedno proslavio taj muslimanski praznik.

Karadžić /75/ je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Prvi predsjednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine. Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Kaznu u Velikoj Britaniji u zatvoru Vejkfild već je izdržavao srpski general Radislav Krstić, a tamo je stalno primao prijetnje od muslimanskih zatvorenika, više puta su pokušali da ga napadnu.

Generalu su 2010. godine trojica muslimana uspjela da priđu i napadnu ga, kada su ga šipkom tukli po tijelu, a žiletom isjekli po licu i prerezali vrat. Јedan od njih je pokušao da ga zakolje, ali je general uspio da ga odgurne i odbrani se dok nisu intervenisali stražari.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare