4. Augusta 2019.

Ulje piralena ugrožava ljude

Big Portal

Najnovije analize zemljišta u banjalučkoj poslovnoj zoni „Incel“ nisu pokazale dobre rezultate. Ulja piralena na pojedinim lokacijama ima višestruko od dozvoljene količine. Dio radnika je pregledan, ali se preporučuju dodatne analize, koje nije moguće obaviti u Republici Srpskoj. Šta dalje?

Prekoračene vrijednosti piralena otkrivene su na 21. od ukupno 52. lokacije na kojima je izvršena hemijska analiza. Osim toga, analize su pokazale da na pojedinačnim lokacijama Poslovne zone „Incel“ ovog kancerogenog ulja ima čak 3.000 puta više od dozvoljenog. Na tim lokacijama posluje 6 preduzeća.

U izvještaju koji je radio Institut za zaštitu i ekologiju RS, po nalogu ekološke inspekcije Grada Banjaluka, piralena na dubini do 25 centimetara ima po nekoliko hiljada puta više, ali ga ima i na dubini do pola metra u zemljištu. Najveće zagađenje piralenom utvrđeno je u firmi „Lukić invest“ i to u vrijednosti koja premašuje 600 mg/kg, dok je istovremeno dozvoljena količina 0,02 mg/kg.

Jedna od firmi u kojima je utvrđeno prekoračeno prisustvo piralena je i „BC Metal“. Radnici ovog preduzeća obavili su zahtijevani medicinski pregled. Među njima je i Nenad Šteta. Njemu i još trojici radnika utvrđeno je prisustvo olova u krvi koje je bilo veće od dozvoljene granice, zbog čega je po zahtjevu ljekara nakon 16 godina promijenio radno mjesto, i sa reciklaže starih akumulatora prešao na slaganje elektronskih ploča.

„Ja bih volio da se mogu vratiti nazad, tamo gdje sam i radio. Eto kažem Vam, ja sam samo to radio 16 godina. I osjećam se fizički, bar se po meni vidi. Nemam nikakvih posljedica.“, kaže Šteta.

Svi radnici firme „BC Metal“ trebali su obaviti obavezan sistematski pregled u julu, ali situacija sa piralenom, ubrzala je taj postupak. Po nalogu inspekcije, radnici su osim na trovanje piralenom, testirani i na teške metale.

Tom prilikom kod deset radnika utvrđeno je povišeno prisustvo olova u krvi, a kod gorepomenute četvorice i prisustvo veće od dozvoljenog. Sva testiranja rađena su u Beogradu, jer Republika Srpska nema takve laboratorije. Što se tiče prisustva piralena u zemljištu, iz „BC Metala“ kažu:

„Dva puta je uzorkovano zemljište. Prvi put jedan od tih uzoraka je prikazao koncentraciju piralena, ovi ostali uzorci nisu. U drugom uzorkovanju nije bilo koncentracije piralena, bila je malo pojačana koncentracija nikla, sa kojim mi ne radimo.“, kaže Brankica Kalaba, koja u „BC Metalu“ radi 15 godina.

Više pojedinosti oko samog izvještaja pokušali samo dobiti direktno iz Instituta za zaštitu i ekologiju RS, ali nam je poručeno da je direktor instituta na putu i da ne mogu iznositi bilo kakve detalje. Prema informacijama koje su prenijeli pojedini mediji, u izvještaju je navedeno da se ne može garantovati da ne postoji zagađenje kada je riječ o donjim slojevima zemljišta i da je neophodno uraditi kompletan monitoring zemljišta, kao i analizu podzemnih voda u krugu „Incela“.

Što se tiče zdravstvenog stanja radnika, o tome brine Zavod za medicinu rada i sporta RS. Međutim, Republika Srpska nema ustanovu za liječenje od trovanja piralenom, tako da bi u eventualnom slučaju ugroženi morali ići na liječenje u Beograd. U rješavanje problema uključen je i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, što nam je potvrđeno i iz ove ustanove.

Gradska vlast sa druge strane, kaže da kompletna situacija oko rješavanja problema može potrajati godinama, jer je zagađenje vjerovatno prisutno od samog početka rada postrojenja. Po pitanju pregleda radnika kažu:

„Niti je naloženo, niti će biti naložen vanredni zdravstveni pregled svih koji su na tom prostoru u šezdeset i nešto poslovnih subjekata. Besmisleno je. Na većem broju lokacijama nema utvrđenog zagađenja. Besmisleno je vršiti zdravstene preglede u nekim upravnim zgradama, gdje nema nikakvog oblika zagađenja.“, poručuje prvi čovjek Grada Banjaluka Igor Radojičić.

Treba ipak napomenuti da kompletan teren u „Incelu“ nije pregledan, tako da ostaje da se vidi da li će odluka Gradske uprave biti promijenjena. Ni detalji oko samog kancerogenog ulja nisu bili prezentovani na vrijeme, što potvrđuje i činjenica da su se prve konkretnije informacije saznale tek par mjeseci nakon havarije u „Energani“ u martu, do koje je došlo kada su radnici pokušali isjeći dijelove trafostanice. Tom prilikom jedan dio ulja je iscurio u zemlju, a drugi dio je planuo.

Nakon toga, u javnost su počele pristizati informacije da se zemljište iz „Incela“ odvozi i zatrpava na više lokacija u Banjaluci, a to su Česma, Mađir, Borkovići, a od prije par dana i Lauš. Upravo na te probleme, više puta su upozoravali i iz opozicije. Nekoliko akcija, peticija i novčana sredstva od 600. hiljada dolara preusmjerena su za rješavanje problema sa piralenom.

Kompletna informacija oko svih dešavanja i predloženi plan djelovanja, ići će na narednu sjednicu Skupštine grada.

(BN TV)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare