Ulazak u evropske zemlje za većinu bh. građana nemoguća misija - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ulazak u evropske zemlje za većinu bh. građana nemoguća misija

Nakon više mjeseci relaksacije, Hrvatska je spustila rampe za ulazak bh. građanima, izuzev određenim kategorijama, čime se pridružila dobrom dijelu evropskih zemalja, gdje je ulazak za većinu bh. državljana nemoguća misija.

Naime, Štab civilne zaštite Hrvatske donio je novu, istina privremenu odluku, koja je na snazi od juče do 15. decembra, a odnosi se na sve državljane BiH, pa čak i one koji imaju i hrvatsko državljanstvo.

HRVATSKA: Novom odlukom Štaba, državljani trećih zemalja, uključujući i BiH, mogu ući u Hrvatsku samo ako su zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici skrbi za starije osobe, pogranični ili transportni radnici.

U Hrvatsku mogu ući i diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija, kao i vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, kao i putnici u tranzitu, te osobe koje putuju radi školovanja.

“Pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih ličnih, porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes omogućiće se ulazak u Hrvatsku uz predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza”, pojasnili su iz GP BiH.

SLOVENIJA: Kriterijume su nedavno pooštrili i Slovenci. Vlada Slovenije je, naime, donijela odluku da se na crvenu listu stave sve zemlje EU (uz male izuzetke), kao i više od 70 tzv. trećih država, među kojima je BiH.

Do tada je za državljane BiH koji imaju prebivalište u Sloveniji bilo dozvoljeno napuštanje zemlje i posjeta užem članu porodice do 72 sata, a ta odluka je ukinuta.

“S obzirom na to da su državljani BiH na crvenoj listi prilikom ulaska u Sloveniju potreban im je negativan PCR test urađen u jednoj od država EU ili u ovlaštenom institutu koji se nalazi na stranici NLZOH. Takođe, postoje određeni izuzeci (nosioci diplomatskih pasoša, zdravstveni radnici i dr.) za koje nije potreban test”, rekli su za “Nezavisne” iz Ambasade BiH u Ljubljani.

AUSTRIJA: Kako je za “Nezavisne” potvrđeno u Ambasadi BiH u Austriji, ulazak državljana BiH u Austriju je moguć samo uz posebne uslove, u koje spadaju neodgodivi porodični razlozi. U pitanju su, recimo, posjeta bolesnom članu porodice, posjeta maloljetnoj djeci koja borave u Austriji, humanitarni razlozi, kao i zakazana vjenčanja, svadbe, rođendani i sprovodi. Ali to nije sve.

“To se mora dokazati određenim dokumentima na granici te granični radnici mogu zahtijevati dokaze o razlogu posjete i ulaska u Austriju. Takođe, pored toga, svaki građanin BiH mora sa sobom imati negativan kovid test ne stariji od 72 sata koji mora prikazati na granici”, kažu iz bh. ambasade u Beču, te dodaju da se, u slučaju neposjedovanja testa, određuje kućni karantin od deset dana.

ŠVAJCARSKA: Rigorozne su mjere i kada je u pitanju Švajcarska.

“Ulakaz državljana BiH u Švajcarsku trenutno nije moguć ukoliko ne posjeduju dozvolu boravka u Švajcarskoj. U specifičnim situacijama za dolazak bez dozvole uz garantno pismo potrebno je kontaktirati Ambasadu Švajcarske u Sarajevu”, kažu za “Nezavisne” iz Ambasade BiH u Bernu.

ITALIJA: Za većinu bh. građana gotovo nemoguće je da posjete i Rim ili neki drugi italijanski grad. Izuzetak su radnici u sektoru transporta, diplomate i slično. Svi ostali moraju imati dozvolu boravka.

“Državljani BiH mogu putovati u Italiju jedino ukoliko u Italiji posjeduju važeću dozvolu boravka. Državljani BiH koji u Italiji posjeduju važeću dozvolu boravka, prilikom povratka iz BiH su obavezni javiti se nadležnim službama, te im se određuje samoizolacija u trajanju od 14 dana i obevezno testiranje na kovid-19”, kažu za “Nezavisne” iz Generalnog konzulata BiH u Milanu.

FRANCUSKA: U Ambasadi BiH u Francuskoj ističu da je bh. građanima dozvoljen tranzit kroz tu zemlju, na manje od 24 sata u međunarodnoj zoni. Osim toga, možemo u tu zemlju jedino ako imamo neophodnu vizu.

“Ulazak u Francusku dozvoljen je državljanima BiH koji imaju vizu za dugi boravak Passeport Talent ili imaju vizu za dugi boravak Salarié détaché ICT, kao i njihov bračni drug i djeca”, rekli su nam iz bh. ambasade u Parizu, odakle dodaju da u tu zemlju mogu ući još neke kategorije, kao što su, recimo, nosioci službenih pasoša, strani zdravstveni radnici itd.

ŠVEDSKA: U Ambasadi BiH u Švedskoj potvrdili su nam da je, u skladu s odlukama Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske, na snazi zabrana ulaska državljana BiH koji nemaju radnu ili boravišnu dozvolu do 22. decembra ove godine, s mogućnošću produženja.

BiH četvrta po broju umrlih
Slovenija ima rigorozne mjere za ulazak bh. građana, iako je ta zemlja po nedjeljnom broju smrtnih slučajeva od virusa korona na prvom mjestu u Evropi, s prosjekom 23,23 pacijenta na milion stanovnika, pokazuje statistika Oksford Martin škole.

Statistički podaci pokazuju da je trenutno najteža situacija u jugoistočnoj Evropi, gdje se u vrhu liste nalaze Bugarska sa 19,86, Sjeverna Makedonija sa 14,88 i BiH, koja je, sa 14,76 na milion stanovnika, na četvrtom mjestu.

Kako je juče saopšteno, u FBiH u protekla 24 časa registrovano je 780 osoba pozitivnih na virus korona među 2.476 testiranih, a preminulo je 25 osoba.

U istom periodu, kod 335 osoba u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo virusa korona od ukupno 894 testiranih, a preminulo je 20 pacijenata kod kojih je ranije potvrđen kovid-19.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Slovenac se sumnjiči da je krao po Banjaluci

M.

Fočak osumnjičen da je nezakonito uzeo skoro 120.000 KM

M.

Peskov: Rusija ceni dobre odnose sa Srbijom i svjesni smo pod kakvim je pritiskom Zapada

M.

Ostavite komentar