Ukusni jesenji desert od jabuka - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ukusni jesenji desert od jabuka

Hrskave jabuke mogu biti najbolje u kategoriji jesenjih deserta. Slatke i nježne jabuke prelivene hrskavom kombinacijom zobi, brašna, smeđeg šećera i maslaca. Topao i blago začinjen, ovaj desert je savršen za hladnije dane.

Ovaj jesenji desert možeš poslužiti topao ili na sobnoj temperaturi, a možeš mu dodati i kuglu sladoleda od vanilije.

Sastojci:

3/4 šolje običnog brašna

3/4 šolje smeđeg šećera

1/8 čajne kašičice soli

113g maslaca

3/4 šolje kuhanih ili valjanih zobenih pahuljica

Za fil:

5-6 velikih jabuka

1 supena kašika limunovog soka

1/3 šolje smeđeg šećera

1/2 čajne kašičice cimeta

jesenji desert
Foto: thespruceeats.com
Priprema:

Zagrij rernu na 175 stepeni. Premaži maslacom posudu za pečenje od 2L. Pomiješaj brašno, 3/4 šolje smeđeg šećera, so i maslac u posudi za miješanje ili posudi za kuhanje. Miješaj smjesu dok se ne sjedini. Dodaj zobene pahuljice i promiješaj da se temeljno sjedini. Stavi na stranu. Jabuke oguli i nareži na ploške. Po želji, nasjeckaj nekoliko jabuka sitnije za različitu teksturu. Dodaj kriške jabuke u zdjelu s limunovim sokom i povremeno ih miješaj kako jabuke ne bi postale smeđe. Dodaj 1/3 šolje smeđeg šećera i cimeta u mješavinu jabuka i limunovog soka i promiješaj. Smjesu od jabuka premjesti u pripremljenu posudu za pečenje. Ravnomjerno prekrij smjesu od jabuka hrskavom smjesom. Peci 40 do 50 minuta ili dok jabuke ne omekšaju i gornji dio ne porumeni i postane hrskav. Sačekaj da se malo ohladi i uživaj u pravom jesenjem desertu.

Ultra.ba

Danas objavljeno

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Vanja A

Zašto je tuširanje hladnom vodom veoma zdravo?

Vanja A

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Ostavite komentar