Ovaj jesenji desert možeš poslužiti topao ili na sobnoj temperaturi, a možeš mu dodati i kuglu sladoleda od vanilije.
Sastojci:
3/4 šolje običnog brašna
3/4 šolje smeđeg šećera
1/8 čajne kašičice soli
113g maslaca
3/4 šolje kuhanih ili valjanih zobenih pahuljica
Za fil:
5-6 velikih jabuka
1 supena kašika limunovog soka
1/3 šolje smeđeg šećera
1/2 čajne kašičice cimeta
Priprema:
Zagrij rernu na 175 stepeni. Premaži maslacom posudu za pečenje od 2L. Pomiješaj brašno, 3/4 šolje smeđeg šećera, so i maslac u posudi za miješanje ili posudi za kuhanje. Miješaj smjesu dok se ne sjedini. Dodaj zobene pahuljice i promiješaj da se temeljno sjedini. Stavi na stranu. Jabuke oguli i nareži na ploške. Po želji, nasjeckaj nekoliko jabuka sitnije za različitu teksturu. Dodaj kriške jabuke u zdjelu s limunovim sokom i povremeno ih miješaj kako jabuke ne bi postale smeđe. Dodaj 1/3 šolje smeđeg šećera i cimeta u mješavinu jabuka i limunovog soka i promiješaj. Smjesu od jabuka premjesti u pripremljenu posudu za pečenje. Ravnomjerno prekrij smjesu od jabuka hrskavom smjesom. Peci 40 do 50 minuta ili dok jabuke ne omekšaju i gornji dio ne porumeni i postane hrskav. Sačekaj da se malo ohladi i uživaj u pravom jesenjem desertu.
Ultra.ba