3. Oktobra 2022.

Ukusne cimet rolnice koje morate probati

Big Portal

Savršen spoj mekog tijesta, aromatičnog cimeta i slatke glazure nijedno nepce neće ostaviti ravnodušnim. Oduševi najdraže svojim kulinarskim sposobnostima najboljim receptom za savršene cimet rolnice.

Potrebni su ti sljedeći sastojci:

Tijesto za cimet rolnice:

  • 480 ml toplog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 110 g maslaca
  • 20 g suhog kvasca
  • 625 g brašna
  • 1 čajna kašičica praška za pecivo
  • 2 čajne kašičice soli

Fil za cimet rolnice:

  • 165 g smeđeg šećera
  • 170 g maslaca
  • 2 supene kašike cimeta

Glazura za cimet rolnice:

  • 115 g mascarpone sira
  • 30 g maslaca
  • 60 ml mlijeka
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 čajna kašičica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer

Foto PinterestFoto Pinterest

Priprema

Priprema cimet rolnica počinje pravljenjem tijesta. U zdjeli pomješaj mlijeko, istopljen maslac i šečer, a potom dodaj i kvasac i pusti smjesu da odstoji 10 minuta. Zatim u smjesu dodaj i brašno, prašak za pecivo i so. Gotovu smjesu prekrij krpom i ostavi na toplom mjestu nekih sat vremena.

Sljedeća stvar koju trebaš napraviti je fil. U posudi pomješaj smeđi šećer, maslac i cimet tako da dobiješ pastu kojom ćeš filovati tijesto. Izvadi tijesto iz posude, premijesi i razvuci na debljinu oko 1 cm. Zatim ravnomijerno tijesto namaži filom i zamotaj tijesto u štrudlu.

Štrudlu isjeci na komade debljine oko 8 cm i poredaj u tepsiju koja je prethodno premazana maslacem kako se tijesto ne bi zaljepilo i isušilo na krajevima. Cimet rolnice peci na temperaturi od 180 stepeni 20-25 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnožutu boju.

Dok se tijesto peče, pripremi glazuru za svoje cimet rolnice. U posudi pomješaj mascarpone sir, maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije. U smijesu postepeno sipaj šećer vodeći računa da ostane glatka i bez grudvica. Nakon što je tijesto pečeno, sačekaj 10 minuta te ga zalij prethodno pripremljenom glazurom.

Pozovi prijatelje i uživajte u najukusnijim cimet rolnicama.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare