Ukoliko ti ostane viška hljeba, jedan od načina na koji ga možeš iskoristiti je priprema mirisnih kriški s bijelim lukom. Sve što ti treba, osim hljeba i bijelog luka je malo sira, koji će zaokružiti cijelu priču. Ukoliko imaš začinskog bilja, poput ružmarina, bosiljka, mente ili chillija, možeš se dodatno poigrati ukusima i aromama.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 4 češnja bijelog luka,
- 120 g maslaca,
- 1/2 kašičice soli,
- 2 kašičice peršuna
- 60 g sira (parmezan)
Priprema je veoma jednostavna:
Zagrij rernu na 220 stepeni. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje ili folijom. U maloj posudi pomiješaj omekšali maslac sa sjeckanim bijelim lukom, peršunom i soli. Premaži kriške hljeba maslacem i pospi ih naribanim sirom. Peci oko 10 minuta, dok hljeb ne dobije lijepu boju na rubovima, a sir se ne rastopi.
Uživaj u ovom ukusnom prilogu jelu ili uz vino i mezu.
Ultra.ba