12. Jula 2019.

Ukusne breskve za vrele dane

Big Portal

Pravi je trenutak da iskoristite breskve za letnje poslastice: nedoljivi mus, domaće knedle, sladoled za tren oka, bakinu pitu ili letnju tortu, sve se sprema lako i ne zahtjeva previše vremena

Neodoljivi mus

Potrebno je: 10 bresaka n 2 dl sveže ceđenog limunovog soka n 3 dl vode n kašika želatina n 50 g šećera n 250 ml šlaga n 30 g oraha n nekoliko listića nane

Breskve oljuštite, iseckajte i izmiksajte u blenderu. Dodajte sok od limuna i mešajte dok ne dobijete gusti pire. U manju posudu sipajte hladnu vodu, dodajte želatin i mešajte dok se ne istopi. Ostavite pet minuta, dodajte šećer i stavite na ringlu da se kuva minut, uz stalno mešanje. Smesu od želatina dodajte u pire od breskve i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Prebacite u posudu i stavite u frižider na dva sata. Umutite šlag i dodajte ga u ohlađenu smesu. Ukrasite komadićima oraha, kolutićima breskve i listovima nane.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Domaće knedle

Potrebno je: 1 kg krompira n 6 bresaka n jaje n 650 g brašna n 40 g margarina n 100 g šećera n kašičica cimeta n kesica vanilin šećera

Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa ga skuvajte u vodi sa malo soli. Napravite pire sa margarinom i ostavite da se ohladi. U ohlađenu masu stavite jaje, brašno i zamesite testo. Napravite loptice, pa u svaku stavite četvrtinu breskve i zavijte je. U veću posudu ulijte vodu i malo ulja, kada prokuva, stavite knedle da se kuvaju dok ne isplivaju na površinu. Uvaljajte ih u vanilin šećer i cimet, a po želji možete i u mleveni keks.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sladoled za tren oka

Potrebno je: 4 veće breskve n 250 g kondenzovanog mleka n limun n 300 ml slatke pavlake

Breskve operite, očistite i sitno iseckajte. Pomešajte ih sa mlekom i sokom od limuna. Sve stavite u blender i umutite. Masu procedite, sipajte u plastičnu posudu bez poklopca i ostavite da odstoji u zamrzivaču oko sat vremena. Umutite slatku pavlaku i spojite je sa prethodnom masom, pa vratite u zamrzivač na dva sata. Sladoled služite ukrašen karamel prelivom, listićima badema ili kolutićima breskve i listovima nane.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bakina pita

Potrebno je:- Za testo: 110 g brašna n 50 g margarina n kašika šećera n prstohvat soli n 50 ml hladne vode. Za fil: 2 breskve n jaje n 50 ml mleka n 100 ml slatke pavlake n kašika brašna n 70 g šećera n kašičica vanilin šećera

Od navedenih sastojaka napravite testo i oblikujte ga u loptu, zamotajte u foliju i stavite u frižider da odstoji 15 minuta. Razvucite testo i stavite ga u okrugli pleh za pečenje, koji ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Lagano ga izbodite viljuškom i pecite deset minuta na 180 stepeni.

Mleko, pavlaku i vanilin šećer zagrejte do ključanja. U posebnoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom, pa dodajte brašno. Ubacite i vrelu smesu sa mlekom i sve dobro izmešajte. Izlijte nadev na polupečeno testo i prekrijte ga naseckanim kolutićima breskvi. Kolač pecite još 15-20 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Letnja torta

Potrebno je – Za koru: 300 g mlevenog keksa n 100 g putera n 150 ml mleka. Za krem: 500 g posnog sira n 2 čaše kisele pavlake n 200 g šećera n 30 g želatina n 30 g šećera n žumance. Za fil: 1 kg bresaka n 200 g šećera n 30 g želatina

Umutite keks, puter i mleko, pa masu stavite u pleh prekriven papirom za pečenje. Umutite sir, pavlaku, šećer i žumance, a želatin razmutite sa malo vode i zagrejte ga na šporetu i pomešajte sa ostalim sastojcima. Krem prelijte preko podloge od keksa. Pripremite fil – u šerpu stavite breskve i šećer, zatim dodajte razmućen želatin. Kada se smesa ohladi sipajte je preko krema. Ukrasite po želji. Ostavite tortu u frižideru da odstoji oko četiri sata pre služenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare