9. Aprila 2019.

Ukus koji mami zalogaje: Ovaj hljeb će vas oduševiti

Big Portal

Sastojci:

  • 700 grama integralnog pirovog odnosno speltinog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 35 grama melasa sirupa (možete koristiti med ili agavin sirup)
  • 510 ml mlake vode
  • 15 grama svježeg kvasca

Priprema:

  • U posudu stavite prosijano pirovo brašno, melasu ili med, so na jednu stranu i razmrvljeni svježi kvasac na drugu stranu.
  • Pomiješajte sastojke, pa ih prebacite na pobrašnjenu radnu površinu.
  • U početku će vam tijesto djelovati dosta tečno, ali tako treba.
  • Samo mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  • Ako vam se previše lijepi za ruke, dodajte malo pirovog brašna pa ga umjesite.
  • Mjesite ga najmanje 15 minuta.
  • Kada vidite da se tijesto ne lijepi, prebacite ga u lagano nauljenu posudu da odstoji dva sata, a posudu prekrijte prozirnom folijom.
  • Nakon sat vremena tijesto izvadite na radnu podlogu i premjesite ga.
  • Vratite ga u posudu i ostavite još 1 sat.
  • Pripremite drvenu posudu za oblikovanje tijesta, ako je nemate, uzmite plastičnu posudu u koju ćete postaviti čistu kuhinjsku krpu pazeći da vam pokrije unutrašnjost posude bez nabora. Na ovaj način će vam hljeb imati lijepi okrugli oblik bez neravnina po sebi.
  • Posudu s kuhinjskom krpom pospite brašnom.
  • Hljeb prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i formirajte ga ukrug.
  • Nježno ga vrtite u smjeru kazaljke na satu dok ne postignete željeni oblik.
  • Tijesto pažljivo prebacite u posudu pazeći da vam gornja strana hljeba bude okrenuta prema dnu.
  • Ostavite tijesto još 40 minuta, a rernu uključite na 230 Celzijusovih stepeni.
  • Odmah postavite posudu s poklopcem da se i ona ugrije.
  • Tijesto nježno prebacite u ugrijanu posudu ili na lim za pečenje (ako nemate posudu s poklopcem) koristeći papir za pečenje.
  • Papir postavite na vrh posude pa okrenite posudu kako bi vam tijesto izašlo.
  • Prije pečenja tijesto isjecite kako vam ne bi popucalo.
  • Hljeb pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam korica hljeba ne poprimi lijepu rumenu boju.
  • Prvih 30 minuta ga pecite poklopljenog, a nakon toga ga pecite bez poklopca.
  • Hljeb čuvajte u zatvorenoj posudi.

 

Super zena

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare