3. Augusta 2019.

Ukupan dug RS sedam milijardi

Big Portal

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Јelena Trivić tvrdi da je ukupan dug Republike Srpske skoro sedam milijardi KM, a ne 5,8 milijardi.

Trivićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je govorila o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, rekla da “vlast u Srpskoj ne uključuje dug zdravstvenog sistema koji prelazi milijardu KM”.

“Ukupno dugovanje javnih zdravstvenih ustanova u 2015. godini iznosilo je 513 miliona KM, a sa 31. martom ove godine iznosi 631 milion KM. Kada uključimo dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja to znači da zdravstveni sistem ima dug koji prelazi milijardu KM”, navela je Trivićeva.

Govoreći o stranim investicijama, Trivićeva je rekla da je njihov prosječni priliv u u protekle četiri godine oko 120 miliona KM, što je, kako je ocijenila, na nivou statističke greške.

Kada je riječ o zaposlenima u Srpskoj, Trivićeva kaže da se navodi da je zaposleno 269.000 radnika, a da podaci Poreske uprave ukazuju da je taj broj u martu bio 251.252 radnika, od čega za 37.000 nisu uplaćeni doprinosi za zravstveno osiguranje.

Ona smatra da “vlast mora da rješava ove probleme, a ne da se bavi opštim političkim temama od kojih niko nema koristi”.

Trivićeva je istakla da je prosječna plata u Banjaluci za četiri godine porasla za 25 KM, što je „pojedeno“ skupljom strujom, skupljim odvozom smeća, vodom, autobuskim kartama i akcizama.

„Ovo su četiri izgubljene godine u Banjaluci. Ovo je rezultat kontinuiteta vlasti na lokalnom, ali i na republičkom nivou“, rekla je Trivićeva.

Ona je govorila i o strukturi radnika u Banjaluci, gdje je najviše zaposleno u oblasti trgovine, a tek 10% u prerađivačkoj industriji.

„Zato postavljam ključno pitanje gradonačelniku – koji to pogon ili fabriku je on otvorio za svog mandata? Otvoren je tržni centar, ali koliko je malih radnji zatvoreno?“

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da će Perica Bundalo biti smijenjen sa mjesta šefa poslnika i da će ona zauzeti njegovo mjesto, Trivićeva je rekla da to prije Glavnog odbora PDP-a neće komentarisati.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare