Ukrajinski vojnici polažu oružje u Marijupolju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ukrajinski vojnici polažu oružje u Marijupolju

U Marijupolju iz čeličane “Azovstalj” danas je počela evakuacija ukrajinskih vojnika, potvrdio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Ministarstvo odbrane RF objavilo je snimak predaje vojnika iz “Azovstalja”.

Ranije je Reuters, pozivajući se na izjave očevica, javio da je desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima napustilo “Azovstalj”.

Više od 265 ukrajinskih vojnika iz čeličane “Azovstalj” položilo je oružje i predalo se, saopštio je Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

“Među onima koji su se predali je i 51 teško ranjeni ukrajinski borac”, dodao je Konašenkov”, prenio je TASS.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska odredila prekid vatre u oblasti čeličane “Azovstalj” i otvorila humanitarni koridor.

Svi kojima je potrebna medicinska pomoć upućeni su u bolnicu na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, naveo je Konašenkov.

Ukrajinska vojska je danas poručila da radi na tome da evakuiše sve preostale trupe iz njihovog posljednjeg utočišta u opkoljenoj luci Marijupolj, predajući kontrolu nad ovim strateški važnim gradom Rusiji poslije nekoliko mjeseci bombardovanja.

“Ukrajina se faktički povukla iz pregovaračkog procesa s Rusijom”, izjavio je  Andrej Rudenko, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova, prenio je list “Izvestija”.

Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, potvrdio je da su ruskoukrajinski pregovori obustavljeni.

“Međutim, to ne znači da dvije strane na kraju neće sjesti za progovarački sto”, kaže Podoljak.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihovi projektili u zapadnom regionu Ukrajine Lavovu uništili isporuku oružja iz SAD i iz Evrope.

Zelenski je danas s Olafom Šolcom, njemačkim kancelarom, razgovarao o situaciji na prvoj liniji fronta ukrajinskog rata protiv Rusije, a bilo je riječi i o dodatnim sankcijama Moskvi kao vidom pritiska, prenio je Reuters.

“Razgovarali smo o daljem pritisku na Rusiju, pooštravanju sankcija, mogućnostima za mir”, naveo je Zelenski na Twitteru.

EU pokušava da uvede sankcije ruskom naftnom i gasnom sektoru apsolutno iz političkih razloga i pod pritiskom SAD, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Sahranjena Suzana Rađen – Todorić na Gradskom groblju

Vanja A

Veliki pozar iznad Igala, vatra se priblizila kućama

V.R.

Francuska postala najveći kupac ruskog prirodnog tečnog gasa: Šta je uzrok?

V.R.

Ostavite komentar