Ukrajinski poslanik traži od Zelenskog da detonira atomsku bombu u Moskvi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ukrajinski poslanik traži od Zelenskog da detonira atomsku bombu u Moskvi

Poslanik iz stranke Evropska solidarnost Petra Porošenka Taras Bilan apelovao je na predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da detonira nuklearne bombe u Budimpešti, Moskvi i Sankt Peterburgu da bi se “zaštitili od napada Mađarske i Rusije”, piše ruski portal “Strana.ua”.

Ukrajinski političar je na taj način odreagovao na planove vlasti u Ukrajini da izvrše administrativno-teritorijalnu reformu nakon koje bi se u Zakarpatskoj oblasti mogao pojaviti “mađarski” region sa centrom u Beregovu.

“Danas Mađarska, sutra će takve ustupke zahtijevati i Rumunija. A što se tiče Rusije – ona otvoreno govori o oružanom napadu s ciljem okupiranja Odeske, Hersonske i Nikolajevske oblasti”, napisao je poslanik na svojoj stranici na Facebooku.

Važno je istaći da Kijev optužuje Rusiju za umiješanost u sukobu na jugoistoku Ukrajine, dok Rusija odbacuje te optužbe.

Ukrajinski poslanik predložio je akcioni plan koji, po njegovom mišljenju, treba realizovati kako bi se spriječio “upad” u zemlju. Bilan smatra da Zelenski treba naložiti operatoru svih aktivnih nuklearnih elektrana u zemlji “Energoatomu” da što prije “napravi 100-150 nuklearnih bombi i takozvanih ‘prljavih’ bombi u cilju obuzdavanja spoljnog agresora”.

“Treba instalirati bojeve glave sa nuklearnim punjenjem na rakete tipa RK-360MC ‘Neptun’ sa unošenjem koordinata na teritorijama Mađarske i Rusije. Treba napraviti 50-100 grupa za izviđanje i sabotažu koje će činiti dobrovoljci i volonteri ‘prvog talasa mobilizacije’. Predati im napravljene ‘prljave bombe’ sa naredbom da ih postave pored vojnih objekata u Budimpešti, Sankt Peterburgu i Moskvi”, napisao je političar.

Odnosi između Kijeva i Moskve naglo su se pogoršali 2014. godine nakon ujedinjenja Rusije i Krima i početka oružanog sukoba u Donbasu. Ukrajina redovno optužuje Rusiju da je umiješana u sukob na jugoistoku svoje teritorije. Moskva negira sve optužbe Kijeva.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar